Boloňská omáčka

Boloňská omáčka

Táto omáčka využíva ingrediencie typické pre Taliansko, ako napovedá názov. Je hustá, mäsová, rajčinová, vonia po bylinkách a výborne sa hodí k cestovinám. Najčastejšie sa používa so špagetami, je však veľmi dobrou voľbou aj do lasagní. Dala by sa využiť aj ako mäsová zmes k hriankam, alebo aj inak, podľa Vašej chuti fantázie.

Ingrediencie:

  • 2ks cibule
  • 2ks mrkvy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 500g mleté hovädzie mäso
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
  • Mletá rasca
  • Majorán
  • Oregano
  • Bazalka
  • 3dl červené víno
  • 2ks lúpané krájané rajčiny v konzerve
  • 1dl olej
  • Voda, alebo vývar

Postup:

  1. Dáme si rozohriať olej do nádoby, v ktorej budeme omáčku pripravovať a medzitým nakrájame na kocky cibuľu, a na jemno nakrájame, alebo postrúhame mrkvu.

  2. Keď je olej rozohriaty, pridáme do nádoby nakrájanú cibuľu. Opekáme, pokiaľ cibuľka nezačne zlatnúť, potom pridáme aj mrkvu, prelisovaný cesnak a mleté mäso.

  3. Mleté mäso sa snažíme vareškou rozdrviť na čo najmenšie kúsky.

  4. Opekáme a popri tom zmes dochucujeme soľou, čiernym mletým korením a mletou rascou.

  5. Keď sa mäso začne prichytávať, podlejeme červeným vínom a pridáme lúpané rajčiny.

  6. Dusíme minimálne hodinu, ale čím dlhšie, tým lepšie. Kontrolujeme, aby sa zmes nepripaľovala, premiešavame, a občas podlievame vývarom, alebo vodou.

  7. Keď sa zmes prepojí, má dobrú konzistenciu – na špagety by mala byť redšia, na lasagne hustejšia – a mäso je uvarené, pridáme bylinky. Oregano, majorán a bazalka najlepšie vyniknú a rozvonia túto zmes ako čerstvé na jemno nasekané bylinky, dobre však poslúžia aj sušené.

  8. Zmes pred servírovaním ochutnáme, a prípadne dosolíme, alebo dokoreníme.

  9. Dobrú chuť.

Leave a Reply