Boloňské lasagne

Boloňské lasagne

Lasagne sú obľúbeným jedlom známeho ryšavého animovaného kocúra. Ak ste niekedy dostali na ne chuť, odporúčam Vám si ich skúsiť pripraviť doma. Ich príprava vôbec nie je zložitá. Ochutnala som už viacero polotovarov, aj lasagní z rôznych reštaurácií, no ich chuť sa nedá porovnať s tou, ktorú majú tie domáce.

Ingrediencie:

  • Bolonská omáčka pripravená podľa predchádzajúceho receptu:Tu
  • Bešamel pripravený podľa predchádzajúceho receptu:Tu
  • 200g strúhaného parmezánu
  • 1 balenie cestovín na lasagne

Postup:

  1. Cestoviny pripravíme podľa návodu na obale. Niektoré cestoviny je treba predvariť, iné nie. Ja mám najlepšiu skúsenosť s cestovinami, ktoré nie je treba predvariť. Vždy než vložím plát cestovín do misy v ktorej sa budú lasagne zapekať, tak ho namočím do vody, aby mal dosť vlhkosti, aby sa mohol uvariť v rúre. Myslím si však, že by sa nič nestalo aj keby tento krok vynecháte.

  2. Na dno nádoby, v ktorej sa budú lasagne piecť dáme trochu bolonskej omáčky.

  3. Na omáčku položíme pláty cesta.

  4. Na cesto dáme tenšiu vrstvu bolonskej omáčky a rovnomerne ju rozotrieme po celom povrchu.

  5. Na bolonskú omáčku dáme ešte tenšiu vrstvu bešamelu a tak isto zaistíme aby bol pokrytý celý povrch.

  6. Povrch môžeme jemne pokryť strúhaným parmezánom, ak ho máme dostatok. Je dôležité nechať si ho čo najviac na poslednú vrstvu.

  7. Takto vrstvíme cestoviny a omáčky až pokiaľ sa omáčky neminú, alebo nádoba na zapekanie nie je plná.

  8. Pri poslednej vrstve končíme takto: cestovinový plát, bolonská omáčka, bešamel a najhrubšia vrstva parmezánu. Na povrchu by nemala presvitať bolonská omáčka, mal by byť celý husto pokrytý syrom. Na vrch už nedávame plát cesta, pretože by nemal dostatok vlhkosti z omáčok, neuvaril by sa, ale upiekol a bol by tvrdý.

  9. Takto pripravené lasagne vložíme do rúry predhriatej na 180°C a zapekáme asi 20minút.

  10. Lasagne sú hotové, keď je povrch krásne zapečený a cestoviny sú uvarené.

  11. Upečené lasagne necháme chvíľu vychladnúť, až potom ich opatrne krájame. Ak by sme ich krájali ešte príliš horúce, nedržali by tvar a rozpadali sa.

  12. Dobrú chuť.

TIP: Ak máte doma strojček na cestoviny, môžete si skúsiť pripraviť vlastné cesto.

Za tento recept ďakujeme Muffinke

Leave a Reply