Čokoládová torta

Hľadala som tortu, ktorú by som mohla upiecť pri zvláštnych príležitostiach a chutila by všetkým. Našla som recept na čokoládovú tortu, ktorý som upravila podľa mňa. Táto torta obsahuje málo múky a veľa čokolády. Myslím si, že je vhodným prekvapením na kohokoľvek sviatok. Táto torta môže mať tiež rôzne variácie – či už podľa ovocia, ktoré použijete, alebo zmenou plnky za napr. karamelovú, alebo jahodovú. Karamelovú plnku vyrobíte zámenou čokolády za karamel, jahodovú zase pridaním jahôd miesto čokolády atď. Ak použijete banány nakrájané na kolieska, výsledok bude podobný známej krtkovej torte.

Ingrediencie:

  • 350g horkej čokolády

  • 170g masla

  • 200g trstinového cukru

  • 1 vanilkový cukor

  • Štipka soli

  • ½ prášku na pečenie

  • 6 vajec

  • 3ČL vanilkovej esencie

  • 125g hladkej múky

  • 250ml smotany na šľahanie

  • Obľúbené ovocie

Postup:

    1. Nad parou si rozpustíme 250g horkej čokolády s maslom.

    2. Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme k nim 3ČL vanilkovej esencie, štipku soli, prášok na pečenie, rozpustenú čokoládu s maslom a postupne pridávame múku a miešame.

    3. Rúru predhrejeme na 150°C a formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie a vymastíme maslom.

    4. Cesto prelejeme do vymastenej formy a rovnomerne uhladíme jeho povrch.

    5. Pečieme asi 50minút. Či je cesto hotové, vyskúšame pomocou špáradla. Keď je cesto upečené, mali by sa na jeho povrchu tvoriť šupinky.

    6. Upečené cesto necháme vychladnúť a medzitým si pripravíme krém.

    7. Rozpustíme si zvyšných 100g čokolády nad parou a necháme čokoládu mierne vychladnúť.

    8. Vyšľaháme šľahačku zo smotany na šľahanie a vanilkového cukru. Spojíme ju s rozpustenou vychladnutou čokoládou.

    9. Krém vložíme do chladničky a necháme ho stuhnúť.

    10. Keď je korpus vychladnutý, zrežeme prebytočné cesto z vrchu tak, aby bol jeho povrch rovný. Prebytočné cesto si rukami nadrvíme na malé časti a odložíme. Korpus opatrne prerežeme na dve polovice, ktoré následne oddelíme.

    11. Asi dve tretiny stuhnutého krému natrieme na jednu polovicu korpusu a prikryjeme ho druhou polovicou korpusu.

    12. Zvyškom krému natrieme vonkajší povrch torty a vrch torty posypeme nadrveným prebytočným cestom.

    13. Tortu môžeme podľa chuti ozdobiť obľúbeným ovocím (napr. maliny, jahody, čučoriedky,…).

    14. Tortu vložíme do chladničky a necháme ešte dve hodiny stuhnúť.

    15. Dobrú chuť.

TIP: Na rozdelenie korpusu na dve polovice môžeme použiť aj niť. Korpus si v polovici jeho výšky po obvode jemne narežeme nožom. Odstrihneme si asi 30 cm dlhý kus tenkej nite a vložíme ju do zárezu po obvode korpusu. Konce nití ťaháme jemne od seba – tým sa niť zarezáva do korpusu a mala by ho prerezať na presné polovice.

Tento recept pre nás zaslala Muffinka. Ďakujeme

Leave a Reply

Close Menu