Šalamúnov koláč

Keď mám chuť na domáci koláčik a málo času na jeho prípravu, tak vždy siahnem po tomto recepte. Tento recept som zdedila po mojej starej mame a patrí medzi moje najobľúbenejšie. Stane sa súčasťou receptov pre milovníkov tradičných koláčov,, ale na svoje si prídu aj ľudia preferujúci zdravý životný štýl.

Príprava

Čas prípravy: cca 15 minút

Čas pečenia: cca 30-45 minút

stredne veľký plech

Pečieme: 180 ‘C

Ingrediencie

  • 250 g masla
  • 2 poháre kryštálového cukru
  • 1 pohár vlažnej vody
  • 3 polievkové lyžice kakaa
  • 1/4 čajovej lyžičky vanilky
  • 1 polievková lyžica vanilkového cukru (1 balíček)
  • 2 poháre polohrubej múky
  • 4 ks vajcia
  • 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku do pečenia (1 balíček)
  • kokos,orechy,hrozienka

 

Postup

  1. Vo väčšom hrnci rozpustíme maslo.

  2. K maslu pridáme 2 poháre cukru, 3 lyžice kakaa,vodu,vanilku a vanilkový cukor. Premiešame a necháme povariť. Zmes NEsmie vrieť!

  3. Zmes si rozdelíme na 2 polovice.

  4. Do misy si dáme múku, kypriaci prášok do pečiva a vajíčka, kto má rád pridá ešte hrozienka. Suroviny vymiešame. Pridáme 1/2 kakaovej zmesi.

  5. Maslom vymastíme plech, nalejeme tam cesto a dáme do rúry piecť.

  6. Koláč je upečený, keď sa cesto nelepí na špajdlu.

  7. Koláč vyberieme z rúry a necháme ochladnúť. Nakrájame a potom pomaly lejeme druhú polovicu kakaovej zmesi na upečený koláč. Lejeme aj na vzniknuté medzery po rezaní, aby sa tekutá zmes dostala ku koláču.

  8. Koláč posypeme kokosom alebo drvenými orechami.

Tip: Pre zdravšiu verziu koláča môžete vyskúšať zmeniť suroviny napríklad takto: 1,5 pohára kryštálového cukru. 1 pohár polohrubej múk, 1/2 pohára strúhaného kokosu, 1/2 mletých mandlí (ja si mandle meliem v mlynčeku na kávu).

 

Poznámka:

Koláčik chutí lepšie na druhý, tretí deň, ked sa dobre napije kakaovou zmesou 😀

Sladké maškrtenie! 

Za tento recept ďakujeme TINTIN

Leave a Reply