Fondán

Fondán

Nemá takú bohatú histórie ako marcipán. Jeho vznešené meno pochádza z francúzskeho slova ,,fondre” čo znamená rozpustiť. To je presne to čo fondán urobí v ústach.  Rozpustí sa a tým nechá vyniknúť chuť bohatej plnke a jemnej piškote. Pravý fondán je biela sladká cukrová poleva, ktorá sa používa na polievanie veterníkov a punčových rezov. Poťahovacia hmota podobná marcipánu je zložením predovšetkým z cukru a glukózového sirupu, ktorá sa pri chladnutí šľahá, až sa zmení na bielu tvárnu hmotu podobnú plastelíne. To je poťahovacia hmota. Máme ešte modelovaciu, ktorá je v podstate dosť podobná tej poťahovacej. Rozdiel je ten, že modelovacia na vzduchu rýchlejšie tvrdne. Preto sa z nej vyrábajú rôzne postavičky a kvety. Vďaka jeho bielej farbe je ideálny na poťahovanie svadobných tort než jeho brat marcipán, ktorý má nažltlú farbu. Tak ako marcipán aj fondán si dokážete zakúpiť v hypermarketoch, e-shopoch, cukrárňach v rôznych farbách.

Dobrý tip

Poťahovacia hmota na tortu sa dá vyrobiť aj z penových cukríkov pre deti typu Marshmallow. Potrebujeme 180 g cukríkov, ktoré v miske spolu s lyžičkou kyseliny citrónovej, s trochou rastlinného tuku Cera a prípadne aj s potravinárskym farbivom vložíme na 2 minúty do mikrovlnnej rúry, pričom niekoľkokrát dvierka otvoríme a zmes premiešame. Potom 200 práškového cukru nasypeme na dosku, na ktorej spracujeme roztopenú hmotu s ďalšími 400 g cukru. Zmes sa nám bude lepšie spracovávať rukami namočenými vo vode.