Guláš z diviny

Guláš pripravuje asi každý inak. Niekto má rád guláš z bravčového mäsa, niekto z hovädzieho, z diviny… Niekto má rád v guláši lečo, a niekto nie. Tak isto je to aj so zemiakmi. Recepty sa líšia aj v tom či sa do gulášu pridáva pivo, víno, vývar, voda alebo niečo iné. Ja mám najradšej guláš z diviny. Najčastejšie používam ½ mäsa z diviaka a ½ z jeleňa, daniela alebo srnca – takto sa polovica mäsa rozvarí rozpadne na vlákna a zahustí guláš a polovica ostane v celku. Na podliatie mäsa používam víno, namiesto leča používam lúpané krájané paradajky, na zahustenie zemiaky a používam pomerne dosť čili papričiek. Ingrediencie, ktoré Vám nesedia môžete vynechať, alebo obmeniť podľa Vašej chuti. Tu je recept.

Ingrediencie:

  • ½ kg mäsa z diviaka
  • ½ kg mäsa z jeleňa
  • 1kg cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2PL bravčovej masti
  • 1PL majoránu
  • 2ks nového korenia
  • 5ks čierneho celého korenia
  • 1ČL soli
  • 2ks bobkový list
  • 1ČL mletej rasce
  • 1ČL čierneho mletého korenia
  • 1PL mletej červenej sladkej papriky
  • 1 konzerva krájaných lúpaných rajčín
  • 0,7L červeného vína
  • 4 zemiaky
  • 1PL šípkový/slivkový džem
  • 1PL rajčinového pretlaku
  • Čili papričky podľa chuti

Postup:

  1. Mäso zbavíme blán, šliach a prebytočného tuku a nakrájame na kocky. Je dobré pridať aj mäso s kosťami, alebo kosti.

  2. Nakrájame cibuľu na kocky.

  3. Rozohrejeme masť, pridáme cibuľu a opražíme ju do zlata.

  4. Pridáme mäso nakrájané na kocky a necháme ho zatiahnuť a opiecť. Medzitým pridáme prelisovaný cesnak, soľ a koreniny – majorán, čierne mleté korenie, mletú rascu, nové korenie, bobkový list, čierne celé korenie a nakoniec papriku.

  5. Premiešame a podlejeme červeným vínom, aby sa paprika nepripálila, bola by potom horká.

  6. Premiešame pridáme krájané lúpane rajčiny v konzerve, džem, podlejeme vodou a necháme variť.

  7. Guláš často miešame, aby sa nepripálil. Varíme ho minimálne 2 hodiny, ideálne aj dlhšie.

  8. Pridáme jeden nastrúhaný zemiak, aby sa rozvaril a zahustil guláš a 3 zemiaky nakrájané na kocky.

  9. Pridáme rajčinový pretlak. Ten guláš dosť zahustí, tak ho podľa potreby ešte zriedime vodou.

  10. Teraz prišiel čas na to, aby sme pridali aj čili papričky. Pridávame po menších dávkach a ochutnávame.

  11. Keď sú zemiaky aj mäso mäkké a guláš má dobrú konzistenciu, dochutíme ho soľou a koreninami podľa chuti.

  12. Podávame s chlebom.

  13. Dobrú chuť.

Leave a Reply