Jablkovo-škoricový obrátený koláč s vlašskými orechmi

Pozná to asi väčšina z Vás. Je jeseň, čas kedy padajú orechy, počasie sa značne ochladzuje, jablká sa na Vás valia z každej strany… ak neviete čo s nimi, máme pre Vás riešenie ktoré je na sychravé jesenné dni ako stvorené. Tento koláč svojou škoricovou vôňou rozvonia každý domov a príjemne Vás zahreje počas chladných dní. Tento recept nie je náročný na prípravu a je jedným z mojich obľúbených. Odporúčam Vám ho vyskúšať.

Ingrediencie:

  • 100g kryštálového cukru
  • 1dl mlieka
  • 4 vajcia
  • 125g masla
  • 200g hladkej múky
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 1 balenie škoricového cukru
  • 4 väčšie jablká
  • 100g celých vlašských orechov
  • 2PL medu
  • Ingrediencie na ozdobu:
  • Šľahačka
  • Vanilková zmrzlina

Postup:

  1. Najprv si z chladničky vyberieme maslo a uložíme ho na mierne teplé miesto, aby zmäklo. Jablká ošúpeme, nakrájame na tenké mesiačiky, zasypeme škoricovým cukrom a zamiešame.
  2. Na panvici si pripravíme karamel. 25g masla necháme roztopiť na panvici. Keď je maslo roztopené, pridáme k nemu 25g cukru a necháme skaramelizovať.
  3. Keď je karamel hotový (má jemne medenú farbu), pridáme k nemu vlašské orechy a jablká naložené v škoricovom cukri. Miešame a necháme karamel spojiť s orechmi a jabĺčkami.
  4. Karamelové jablká s orechmi dáme na spodok nádoby, v ktorej sa bude piecť koláč.
  5. Rozdelíme si vajíčka na žĺtky a bielky. K žĺtkom pridáme med, 75g kryštálového cukru a vanilkový cukor a vyšľaháme ich do peny.
  6. Pridáme 100g masla a šľaháme. Potom pridáme mlieko a znovu šľaháme.
  7. Do zmesi po častiach zašľahávame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  8. Nakoniec vyšľaháme vaječné bielky na sneh a po častiach ich opatrne zapracujeme do cesta, tak aby bolo cesto nadýchané.
  9. Cestom zalejeme jablká v nádobe na pečenie. Vložíme do rúry predhriatej na 180°C a pečieme asi pol hodiny.
  10. Či je cesto hotové zistíme tak, že do neho pichneme špáradlom. Ak sa cesto na špáradlo neprilepí, cesto je hotové. Ak na špáradle ostane cesto, treba koláč ešte dopiecť.
  11. Keď je koláč upečený, necháme ho mierne vychladnúť, tupým nožom opatrne oddelíme okraje cesta od formy a koláč preklopíme na väčší tanier.
  12. Koláč chutí výborne ešte teplý v kombinácii so studenou vanilkovou zmrzlinou a šľahačkou.
  13. Prajem Vám dobrú chuť.

ilustračné foto

Tento recept nám zaslala Muffinka, ďakujeme

Leave a Reply