Kokos

Kto by z nás nepoznal najznámejšiu tropickú potravinu kokosový orech (kokos) bez ktorej by sme si nedokázali predstaviť Vianoce, zákusky alebo piňakoládu?:) 

Dnes už aj malé deti vedia ako kokosový orech vyzerá a, že rastie na palmách v „teplých“ krajinách, ale prečo si o ňom nenapísať niečo viac, napríklad to, že kokos patrí medzi ovocie?

Ako sme už spomínali kokosový orech je plod palmy, konkrétne palmy kokosovej (Cocos nucifera). Palma kokosová je vysoko rastúci vzpriamený strom ktorého životnosť dosahuje mnohokrát aj 100 rokov.  Rastie v tropickom podnebí a práve preto je kokos neodmysliteľnou súčasťou Ázijskej a tichomorskej kuchyne. Ročne môže jedna palma vyprodukovať až 150 takýchto plodov. 

Samotná chuť kokosu je dosť závislá na okolitých podmienkach ako sú vzdialenosť od pobrežia, množstve zrážok a obsahu v pôde. Celkovo je kokos bohatý na kalórie, vitamíny a minerály. Aj keď je kokos v porovnaní s inými orechmi nepomerne bohatý na nasýtené tuky, aj tak je zdraviu prospešný množstvom bioaktívnych látok. Jádro orechu je vyníkajúcim zdrojom mede, vápniku, železa, horčíku a zinku. 

Zrelé orechy sa môžu skladovať v suchých a chladných podmienkach aj celý rok, ale najčastejšie sa kokos spracuje sušením a nastrúhaním pre jeho potrebu v kuchyni. Dnes je možné ho kúpiť v každých potravinách v rôznych formách ako nastrúhaný sušený v balení, ako kokosové mlieko alebo aj samotný kokosový orech či kokosový olej. Vedeli ste, že dostupné kokosové mlieko bielej farby nie je samotná „mlieko“ voda ktoré sa nachádza v každom orechu? Je to produkt ktorý je potrebné vyrobiť samotným stláčaním a luhovaním nastrúhaného kokosu v kokosovej vode a práve týmto procesom dostane táto čirá voda jeho typickú bielu farbu a chuť, ktorú už všetci poznáme☺

Leave a Reply