Kysnuté cesto

  • Post author:
  • Post category:Recepty

Oproti piškótovému cestu je kysnuté cesto hutné, pružné, pórovité ktoré treba hniesť a nechať kysnúť. Na tento proces treba kvasnice alebo kvások, ktoré zapríčinia zdvojnásobenie cesta. Cesto pozostáva z múky, mlieka či vody, soli, cukru, vajíčka, masla, kvasníc alebo kvásku. Ako sme spomínali, aby vznikol proces kysnutia (zdvojnásobenie cesta) tak voda alebo mlieko, cukor a kvasnice musia byť teplé, nie vrelé inak by sa kvasnice uvarili a nevznikol by proces kysnutia. Časovo je cesto náročnejšie, používa sa na pečenie chleba, rôznych koláčov, búcht, vianočky, pizze a podobne. Na veľkonočnom stole nemôže chýbať tradičný mazanec. 

Tradičný mazanec

Suroviny:

  • 500 g múka polohrubá
  • 1/4 ČL soľ
  • 1 balenie cukor vanilkový
  • 100 g cukor kryštáľ krupica
  • 30 g droždie čerstvé
  • 1 PL (na posypanie droždia) cukor kryštáľový
  • 200 ml mlieko vlažné
  • 100 g maslo rozpustené vlažné
  • 2 ks žĺtky
  • z 1/2 ks citróna kôra citrónová nastrúhaná
  • 1 PL rum tuzemský 40%-tný
  • 50 g hrozienka

Na potretie mazanca:

  • 1 ks vajce

Na posypanie:

podľa chuti lupienky mandľové

Postup:

Ako prvé si namočíme do vlažnej vody na pol hodinu hrozienka. Po pol hodine precedíme a necháme poriadne odkvapkať.

Do misky preosejeme múku. pridáme soľ, vanilkový cukor premiešame. Do múky urobíme jamku, rozdrobíme kvasnice, posypeme 1PL kryštáľového cukru a zalejeme 50ml vlažným mliekom. Necháme vykysnúť cca 15minút.

Medzitým si nastrúhame citrônovú kôru.

Keď kvások vykysol pridáme žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, 1 PL rumu, rozpustené vlažné maslo, postupne po troškách vlažné mlieko a všetko dôkladne spracujeme rukami na polotuhé lesklé pružné hladké cesto, kým sa na povrchu nezačnú tvoriť veľké bubliny a cesto sa nezačne odlepovať od rúk a stien nádoby, potom z neho vytvarujeme bochník. Do bochníka zapracujeme hrozienka. Bochník prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu. 

Po vykysnutí cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a v protismere hodinových ručičiek medzi dlaňami otáčavým pohybom bochník rovnomerne zaguľatíme. Prenesieme na plech vystlaný pečiacim papierom nožom v strede vykrojíme kríž asi 1-2cm do hĺbky. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút podkysnúť na teplom mieste. 

Potrieme vajíčkom posypeme mandlami a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C 10 minút (do trúby vložíme hrnček s vriacou vodou), potom znížime na 150 °C a pečieme 40 minút dozlatova. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke. 

Dobrú chuť.

Skúsili ste naše recepty? Dajte nám o nich vedieť alebo pošlite foto na náš facebook a my ju zverejníme.