Letné tofu

Počas letných horúčav je príjemné odľahčiť naše trávenie a potešiť chuťové poháriky zaujímavou kombináciou chutnej a lokálnej zeleniny, či už čerstvo odtruhnuté z vlastnej úrody, alebo kúpene na trhu od lokálnych pestovateľov.

Tento jednoduchý zeleninový recept s pridaním tofu si získa nejedného pána.

 

Čas prípravy: cca 15 minút

Čas varenia: cca 30 minút

Ingrediencie

  • 4 väčsie rajčiaky
  • 2 mrkvy
  • 2 hrste mladého hrášku (sterilizovaný, mrazený, čerstvý)
  • 2 balenia bieleho tofu
  • 1/4 pór
  • 2 malé červené cibuľky
  • slnečnicový olej
  • rasca drvená
  • soľ
  • majoránka
  • nové čierne korenie celé
  • bazalka (čerstvá alebo sušená)
  • bobkový list
  • maslo
  • jasmínová ryža (alebo cestoviny)

Postup

  1. Ošúpeme a nakrájame si červenú cibuľku.
  2. Do vyššej panvice alebo woka (môže byt aj hrniec) dáme trošku oleja a pridáme cibuľku. Orestujeme cca 3 minútky.
  3. Kým sa cibuľka restuje,dáme si do rýchlovarnej konvice zovrieť asi 1 liter vody.
  4. Rajčiaky nakrájame na kocky. Pridáme ich k cibuľke, zalejeme vriacou vodou,pridáme asi 5 – 10 celých listov čerstvej bazalky (v závislosti na veľkosti listov). Pomiešame a prikryjeme pokrievkou. Za občasného miešania necháme variť, kým rajčiaky nezmäknú.
  5. Tofu si nakrájame na menšie kocky.
  6. Pór očistíme,umyjeme a nakrájame na kolieska alebo polmesiačiky.
  7. Mrkvu ošúpeme,umyjeme a nastrúhame na jemno.
  8. Po tom,čo rajčiaky zmäkli, ich odstavíme z ohňa a ponorným mixérom rozmixujeme na kašu. Ak nám vadia rajčiakové semienka,hmotu prepasírujte cez sitko s jemnou štruktúrov a ostane nám čistá riedka tekutina bez semienok a väčších častí,prípadne nerozmixovaných šupiek. Varíme približne 15 minút.
  9. K rozmixovanej kaši pridáme nakrájané tofu, pórik, nastrúhanú mrkvičku a hrášok.
  10. Pridáme 1 stredne veľký bobkový list, majoránku, 1 čl soli a drvenej rasce, 5 guličiek čierneho korenia. Ak je potrebné, pridáme trocha vody.
  11. Všetko to necháme spolu variť cca 20 min. Za občasného miešania skontrolujeme.
  12. Ochutnáme a keď je hrášok mäkký a tofu prehriate, pridáme kusok masla. Necháme ho rozpustiť.
  13. Uvaríme si podľa návodu jasmínovú ryžu.

Letné tofu podávame na ryži. Ak nie ste fanúšik ryže, môžete vyskúšať cestoviny alebo špagety.

Tip: V prípade, že vám nechutia v omáčke rajčiakové šupky, tak rajčiaky nekrájajte na kocky, ale iba narežte do kríža a dajte ich variť v celku. Po cca 7 min.vyberte opatrne z hrnca, nechajte ochladnúť a šupku opatrne stiahnite. Rajčiny prekrojte na 4 časti a dajte späť na panvicu variť kým nebudú mäkké.

Ak máte tvrdší hrášok povarte ho do jeho zmäknutia.

Poznámka:

Prvý deň je cítiť chuť bieleho tofu a omáčky. Na druhý deň tofu natiahne chuť omáčky a jedlo sa krásne spojí.

Dobrú chuť!

Tento recept nám poskytla TinTin

Leave a Reply