Linecký koláč

  • Post author:
  • Post category:Recepty

Podľa záznamov je to najstaršia torta na svete. Už z jej názvu je jasné, že domovinu má v treťom najväčšom meste Rakúska Linz. Najstaršie štyri rukopisné recepty pochádzajú z roku 1653, ktoré si zapísala grófka Anna Margarita Sagramosaová. Ide tak o jeden z najstarších cukrárenských výrobkov sveta. Kto je pôvodným majiteľom receptu však nieje známe a zostane navždy tajomstvom. Dalo by sa aj povedať, že je babičkou líneckého pečiva. Túto tortu, nazývaný aj koláč, mala v obľube cisárovna Alžbeta Bavorská (Sisi). Časom sa z cesta začali piecť menšie koláče nazývané “Linzer Bäckerei”. Najznámejšími z drobného pečiva sú rožteky a známe “Linzer Augen” v preklade línecké oči. Receptov na cesto je mnoho a každá cukráreň si stráži ten svoj. Všeobecne sa rozlišuje svetlé a tmavé cesto.

Svetlé cesto sa pečie z bielej múky, časť sa nahradí jemne pomletými mandlami. Aromatizuje sa vanilkou alebo citrónovou kôrou.

Hnedé cesto obsahuje opražené lúpané mandle alebo oriešky. Aromatizuje sa predovšetkým škoricou, občas hrebíčkom, muškátom či iným korením.

“Linzer torte” je tradičný rakúsky koláč z krehkého cesta, plnený džemom a na povrchu zdobený mriežkou z cesta. Tortu podľa originálneho receptu si môžete objednať v líneckej cukrárni Jindrak, odkiaľ sa posiela do celého sveta. 

Mesto Linz zverejnilo všetkým milovníkom Lineckého koláča tento originálny recept:

Suroviny:

  • 150 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 250 g hladkej múky
  • 10 g prášku do pečiva
  • 100 g pražených lieskových orieškov
  • 1 vajce
  • Vianočné korenie: vanilka, citrón, škorica a mleté klinčeky
  • ríbezľová marmeláda
  • mandle

Postup:

Maslo vymiešame s cukrom, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, oriešky, vajce a vianočné korenie a vypracujeme cesto. Hotové cesto necháme vychladnúť a keď je „odležané“, tak ho rozštvrtíme. Tri štvrtiny cesta valčekom vyváľame na hrúbku 1,5 cm, s priemerom asi 22 cm a potrieme ho marmeládou.

Zo zvyšku vyformujeme roličky, ktorými olemujeme okraj koláča a na povrchu koláča z nich vytvoríme mriežku. Nakoniec koláč potrieme vajíčkom, po stranách posypeme mandľami a pečieme po dobu 40-45 minút pri teplote asi 190 °C. 

Dobrú chuť!