Makový koláč

Tento koláč je vhodný pre milovníkov maku a koláčov, ktoré nie sú ťažké na prípravu. Pri jeho príprave sa dokonca zaobídeme aj bez kuchyňskej váhy. Bude nám stačiť klasický hrnček, ktorý má objem približne 250ml. Citrónovú polevu môžete nahradiť polevou podľa svojej chuti (čokoládovou, džemom, …), alebo ju aj úplne vynechať, ak máte radi menej sladké koláčiky. Makový koláč si najradšej vychutnám s čerstvým mliekom. Skúste si ho pripraviť aj Vy, je to veľmi jednoduché.

Ingrediencie:

  • 2 vajcia
  • 1 a ½ hrnčeka práškového cukru
  • 2 hrnčeky plnotučného mlieka
  • 1 a ½ hrnčeka celého maku
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • ½ hrnčeka oleja, alebo roztopeného masla
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • Citrónová šťava

Postup:

  1. Vajcia rozdelíme na bielka a žĺtka.

  2. K žĺtkom pridáme 1 hrnček práškového cukru a vyšľaháme do peny.

  3. K žĺtkom s cukrom pridáme mak, mlieko a zamiešame.

  4. Po kúskoch pridávame múku a šľaháme, aby nám nevznikali hrudky.

  5. Nakoniec pridáme olej, alebo maslo, prášok do pečiva a zašľaháme.

  6. Z bielkov vyšľaháme sneh a jemne ho po častiach zapracujeme do cesta.

  7. Rúru predhrejeme na 180°C a cesto rovnomerne rozlejeme na vymastený a vysypaný plech.

  8. Pečieme asi 35 minút. Cesto je upečené, keď do neho pichneme špáradlom a neostane na ňom žiadne cesto.

  9. Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

  10. Medzitým si pripravíme polevu. Ja mám najradšej citrónovo-cukrovú polevu, podobnú ako na medovníky, pretože koláču príjemne dodá kyslosť. Môžete však použiť aj roztopenú čokoládu, alebo inú polevu podľa Vašej chuti.

  11. Asi pol hrnčeka cukru zmiešame s citrónovou šťavou. Čím viac citrónovej šťavy pridáme, tým bude poleva kyslejšia, ale aj tekutejšia. Citrónová poleva by mala byť pomerne tekutá.

  12. Keď je koláč vychladnutý, nalejeme naň polevu a necháme ju stuhnúť.

  13. Dobrú chuť.

 

 

Leave a Reply

Close Menu