Odpaľované cesto

Veterníky a venčeky

Odpaľované alebo varené cesto je pre mnohé gazdinky trošku náročné na prípravu, ale veľmi chutné. Pripravuje sa v dvoch krokoch, najprv sa varí a potom pečie.  Vďaka tomu bude na povrchu pevné a vo vnútri nafúknuté a lahodné. Nie je to cesto na experimentovanie, aby sa nám vydarilo treba sa držať postupu. Svoju fantáziu a experimenty môžete využiť pri plnkách. Práve do tohto cesta sa hodia rôzne sladké aj slané plnky. Zloženie cesta nie je nič špeciálne. Tvorí ho múka,vajcia, voda, maslo, soľ. Múku môžete použiť ktorú koľvek, ale hladká je najlepšia. Recept na cesto je univerzálny ako na veterníky tak aj na venčeky.

Cesto suroviny:

  • 250g Hera
  • 0,41 l voda
  • 250g hladká múka
  • 7 vajec 

Menšia dávka:

  • 150g Hera
  • 0,25l vody
  • 150g hladká múka
  • 4 vajcia

Plnka na 40ks ( doporučujeme urobiť plnky o niečo viac tak dávku a pol)

  • 250g kryštáľový cukor
  • 0,9l mlieko
  • 3ks zlatý klas
  • 3ks práškové šľahačky
  • 1ks stužovač
  • 0,45l mlieka

Postup cesto:

Do hrnca nalejeme vodu dáme do nej Heru a privedieme do varu aby sa hera roztopila. Do vriacej zmesi vysypeme pripravenú múku a dobre a rýchlo miešame kým sa cesto nezačne odlepovať od hrnca ( stierku si namočte do vody cesto sa vám nebude lepiť). Cesto necháme čiastočne vychladnúť ( musí byť vlažné na prst). Po vychladnutí postupne zašľaháme po dvoch vajec (neľakajte sa  po prvých dvoch vajciach cesto vyzerá ako zrazené). Vznikne nám hladké cesto.

Na plech si urobíme šablónu pomocou vymasteného a vysypaného plechu a pohárika o priemere 4 cm, tak aby medzery boli asi 2-2,5 cm. Cukrárskym vreckom a najmenším zdobiacim špicom striekame kolieska. Najprv obvod a končíme v strede po vnútornom obvode. Malo by ich byť cca 60 ks. Aby Vám lepšie kolieska nabehli spravte dvojité kolieska na sebe a o niečo väčšie počet bude 36 za to lepších.

Pečieme vopred vo vyhriatej rúre na 210°C  bez ventilátora 20 min. V ŽIADNOM PRÍPADE NEOTVÁRAŤ RÚRU. Potom znížime teplotu na 150°C zapneme ventilátor a dosušíme cca 15 až 20 minút. Veterníky necháme vychladnúť, prekrojíme, naplníme plnkou, šľahačkou a vrch polejeme polevou. 

Postup plnka:

Do väčšieho hrnca dáme kryštálový cukor a urobíme karamel, zalejeme 0,6l mlieka a necháme roztopiť karamel na karamelové mlieko, rozpustí sa skôr, keď  ho jemne zohrievame. Do 0,3 l mlieka rozmiešame 3 zlaté klasy a vlejeme do karamelového mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu ( ku koncu miešame poriadne, lebo rýchlo hustne). Na horúcu kašu dáme mikroténové vrecko (nevytrvorí sa šupka a nebude hrudková) tak, aby bola vrchná plocha zakrytá a necháme vychladnúť. Potom vyšľaháme 2 šľahačky v prášku s 0,3 l mlieka veľmi studeného zo stužovačom do tuha. Karamelovú kašu po vychladnutí vyšľaháme najprv samostatne aby nevznikli hrudky a potom po častiach zašľaháme tuhú šľahačku. Zmes dáme do cukrárskeho vrecka a naplníme spodné časti veterníkov. 1 šľahačku s 0,15 l mlieka vyšľaháme samostatne a odložíme do chladničky, ak máme naplnené veterníky plnkou na vrch dáme šľahačku, ktorú si dáme do mikroténového vrecka, ktorému odstrihneme rožok a takto plníme. Nakoniec dáme na vrch klobúčik druhú časť  veterníku.

Miesto mikroténového vrecka môžeme použiť aj cukrársku zdobiacu pištoľ.

Poleva:

3 polievkové lyžice kryštálového cukru rozpustíme na karamel a zalejeme asi 0,05l mlieka a rozpustíme karamel. Po vychladnutí pridávame práškový cukor až do konzistencie hustého lepu. Bude sa zdať, že je to husté, ale keď bude vlažná stečie dolu. Polejeme vrch veterníkov. Dáme do chladničky vychladiť. 

Veterníky nenechávame dlho v chladničke berú rýchlo vlhkosť. Treba čo najskôr spapať. 

Ako sme písali tak cesto je univerzálne aj na venčeky iba plnka je žĺtková.

Suroviny na plnku:

  • 250g maslo
  • 1-2 lyžičky rum
  • 4 žĺtky
  • 80g práškového cukru
  • 1ks vanilkový cukor
  • 30g zlatý klas
  • 1ks malé maslo

Postup:

Polovicu mlieka, rum so žĺtkami, práškovým cukrom a vanilkovým cukrom miešame na vodnom kúpeli do zhustnutia. Pridáme zlatý klas rozmiešaný  v  druhej polovici mlieka a krátko povaríme. Necháme vychladnúť. Vyšľaháme si maslo a potom zašľaháme vychladnutý krém. Môžeme plniť venčeky. 

Dobrú chuť.