Palacinky so škoricou, orieškami a karamelovou polevou

Palacinky sú klasickým dezertom ktorý je u nás veľmi obľúbený. Existuje mnoho variácií receptov na palacinky, či už na sladký, alebo slaný spôsob. Dnes Vám ponúkame recept na voňavé palacinky, so škoricou a orieškami. S čím si na nich pochutíte je už len na Vás. Zamilujú si ich deti, aj dospelí.

Čas prípravy: cca 30 minút

Množstvo: cca 20 kusov

Ingrediencie na cesto:

  • 0,5L plnotučného mlieka
  • 200g hladkej múky
  • 3 vajcia
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 balenie škoricového cukru
  • 1 PL medu
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 100g na jemno nasekaných vlašských alebo lieskových orechov
  • štipka soli
  • 1dl minerálnej vody

Ingrediencie na ozdobu:

  • Čokoládová nátierka
  • Šľahačka
  • Karamelová poleva
  • Jahody

 

Postup:

1. Najprv zmiešame mlieko, minerálnu vodu a olej s cukrom, vajíčkami, medom, soľou a orieškami. 

2. Šľaháme ručne metličkou, alebo mixérom pokiaľ sa ingrediencie nespoja. 

3. Pridávame po kúskoch múku a sledujeme konzistenciu cesta. Nemalo by byť príliš husté. 

4. Ak používame teflónovú panvicu, tak vďaka nepriľnavosti tohto povrchu a troške oleja v ceste nie je potrebné na panvicu používať ďalší olej. Ak sa však bojíte že sa Vám palacinka prilepí, alebo nepoužívate teflónovú panvicu, tak môžete použiť trochu oleja medzi pečením jednotlivých palaciniek. Dobrou alternatívou je aj použitie masla. Vtedy však musíte dávať pozor, aby Vám neprihorelo a piecť palacinky radšej pri nižšej teplote. 

5. Nalejeme radšej menšie množstvo cesta na rozpálenu panvicu, počkáme dokedy cesto nespevnie aj z vrchnej strany, potom ho opatrne odlepímepomocou obracačky od okrajov po stred a následne otočíme palacinku a opečieme ju aj z druhej strany. 

6. Opečené palacinky skladáme na seba na tanier. 

7. Keď máme opečené všetky palacinky, tak ich môžeme ozdobiť ovocím, polevami a nátierkami podľa svojej chuti. Výborne sa k nim hodí aj vanilková alebo oriešková zmrzlina, roztopená čokoláda, nasekané oriešky alebo džem.

Karamelová poleva z troch ingrediencií

Táto univerzálna a jednoduchá karamelová poleva je vhodná naozaj na mnoho vecí. Dá sa použiť ako topping na zmrzlinu, palacinky, veterníky, či rôzne iné sladké koláče a zákusky, ale aj len tak, samotná ako maškrta. Spočiatku je tekutejšia, no v chladničke trochu stuhne. Nestvrdne však, ale ostane ťahavá ako karamel.

Čas: cca 15 minút Množstvo: cca 1 malý zaváraninový pohár

Ingrediencie:

250g práškový cukor

100g maslo

200ml smotana na šlahanie

 

 

Postup:

  1. Na začiatku je dôležité zvoliť si správnu nádobu. Je potrebné, aby nádoba bola čo najvyššia a odolná voči vysokým teplotám. Do tejto nádoby dáme roztopiť maslo.
  2. Keď sa maslo roztopí, pridáme práškový cukor, zmiešame ho s maslom a necháme ho skaramelizovať.
  3. Musíme dávať pozor, aby nám karamel neprihorel. Jeho farba nesmie byť príliš tmavá, inak zhorí a bude horký, ale ani príliš bledá, pretože nebude chutiť po karameli.
  4. Do karamelu veľmi opatrne pridáme šľahačkovú smotanu zohriatu na teplotu tesne pod bodom varu. Smotanu zohrievame preto, aby teplotný rozdiel medzi karamelom a smotanou bol čo najmenší. V momente keď smotana príde do kontaktu s karamelom ktorý má veľmi vysokú teplotu začne sa veľmi rýchlo odparovať a bublať, musíme byt preto veľmi opatrní, aby sme sa nepopálili, alebo neoparili.
  5. Znížime teplotu karamelu a miešame, pokiaľ sa nám nerozpustia hrudky, ktoré vznikli kontaktom dvoch látok rozdielnych teplôt. Dávame však stále pozor aby karamel príliš nestmavol a nepripálil sa.
  6. Karamel necháme vychladnúť a prelejeme ho do uzatvárateľného zaváraninového pohára. Prípadné hrudky môžeme odstrániť preliatím karamelu cez sitko.
  7. Karamel uchovávajte v chladničke, kde mierne stuhne.

TIP: Pridaním pár štipiek soli môžete uvariť aj polevu zo slaného karamelu.

Dobrú chuť.

Leave a Reply

Close Menu