Sacherova torta

Aká by to bola návšteva Viedne bez ochutnania originál Sacherovej torty a voňavej kávy. Vo Viedni je jediné miesto, kde si túto originálnu pochúťku môžete dať. Priamo v centre je Hotel Sacher, luxusný päť hviezdičkový hotel, ak by ste sa nedostali na rad, je ešte pár kaviarní, ale tu dostanete ten pravý originál. O túto tortu sa dokonca konal súdny spor. Ale poďme postupne od začiatku. Nebudeme tu do detailu rozoberať životopis pána Sachera, len taká malá zaujímavosť, že jeho syn Eduard sa narodil na Slovensku v Želiezovciach. Torta vznikla v roku 1832 na dvore kniežaťa Metternicha, ktorý vydal príkaz šéfkuchárovi, aby vytvoril niečo špeciálne pre jeho hostí. Lenže ako to býva zvykom aj tu sa niečo udialo. Hlavný šéfkuchár ochorel a tak poveril svojho šesťnásť ročného učna Franza Sachera ( Eduardovho otca). Torta zožala u hostí veľký úspech.  O šesťnásť rokov neskôr  po pobyte v Bratislave a Budapešti si Franz otvoril vlastný obchod a zákusok začal predávať . Svojho syna priviedol k remeslu, zabezpečil mu vzdelanie u dvorného cukrára Demela, vďaka čomu Eduard vylepšil otcov recept. V roku 1876 sa Eduard osamostatnil od majstra Demela a otvoril si vo Viedni Hotel Sacher. Vtedy torta začala byť populárna po celej Viedni. V roku 1888 podľa viedenských novín, ktorým napísal Eduard sa denne pieklo 200 až 400 kusov a tie vyvážali do Paríža, Berlina, Londýna a USA. Po smrti Eduarda hotel spravovala jeho žena Anna, ktorá recept trošku vylepšila. Po smrti manželov Sacherovcov sa začal súdny spor, ktorý recept na tortu bude originál. Dôvod bol taký, že po smrti manželky syn Eduard mladší hotel predal a zamestnal sa u konkurenta pána Demela ( dôvod boli dlhy). Lenže noví majitelia nejakým spôsobom získali recept a začali predávať dvojposchodovú tortu. Až najvyšší súd vo Viedni rozhodol, že verzia ktorá vznikla pod vedením Anny Sacher je poslednou úpravou receptu rodiny Sacherovej, a preto sa môže nazývať originál. Právny spor trval od roku 1930 do roku 1965. A čo vlastne Sacherova torta je? Je to druh čokoládovej torty s marhuľovým džemom a čokoládovou polevou.

Originálny recept je síce prísne chráneným tajomstvom Sacherovej cukrárne, ale s nasledovným variantom á la Sacher si to môžete skúsiť aj sami. Najlepšie inak chutí s trochou nesladenej šľahačky – a viedenská melange urobí pôžitok dokonalým.

Recept:

Suroviny:

  • 140 g masla (izbovej teploty)
  • 110 g práškového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku (z neho vyškrabaná dužina)
  • 6 vaječných žĺtkov
  • 6 vaječných bielok
  • 130 g čokolády na varenie
  • 110 g kryštálového cukru
  • 140 g hladkej múky
  • 200 g marhuľového lekváru
  • maslo na vymastenie formy
  • múka (na vysypanie formy)
  • šľahačka (ako dekorácia)

Na polevu:

  • 200 g kryštálového cukru
  • 125 ml vody
  • 150 g čokolády

Postup:

V nádobe zmiešame na krém mäkké maslo s práškovým cukrom a vanilkovou dužinou. Postupne primiešavame žĺtky a všetko vyšľaháme na hustú penovú masu. Čokoládu necháme roztopiť vo vodnom kúpeli a zamiešame. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh, prisypávame kryštálový cukor a šľaháme ďalej dovtedy, kým sneh nie je veľmi tuhý a lesklý. Sneh dáme na žĺtkovú masu, posypeme múkou a všetko opatrne zmiešame varechou. Otváraciu tortovú formu vyložíme papierom na pečenie a okraj formy vymastíme maslom a vysypeme múkou. Naplníme masou, uhladíme a pečieme v rúre predhriatej na 170 °C 55-60 minút. Prvých 10-15 minút necháme dvierka rúry pootvorené na šírku jedného prsta, potom zavrieme. (Torta je vtedy správne prepečená, keď pri ľahkom tlaku prstom pociťujete slabý odpor.) Tortu s formou vyklopíme na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť asi 20 minút. Potom stiahneme papier, otočíme tortu a necháme úplne vychladnúť vo forme, aby sa vyrovnali nerovnosti na povrchu. Vyberieme z formy a ostrým nožom prerežeme vodorovne napoly. Zľahka zohrejeme lekvár, vymiešame dohladka, potrieme ním obidve polovice torty a znovu spojíme. Dookola tiež potrieme lekvárom a necháme zaschnúť. Na polevu necháme povariť cukor s vodou asi 5-6 minúť, potom necháme vychladnúť. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a za stáleho miešania zmiešame s cukrovým roztokom, až kým nevznikne hustá hladká poleva.

Vlažnú polevu naraz, t. j. jedným rýchlym pohybom, vylejeme na tortu a všade vyhladíme čo najmenej pohybmi. Necháme schnúť niekoľko hodín, až kým poleva úplne nestuhne. Nakrájame porcie a servírujeme so šľahačkou.

Tip:

Na to, aby ste vyskúšali, či má poleva tú správnu konzistenciu, nechajte polevu stiecť po drevenej vareche. Mala by na nej ostať približne 4 milimetrová vrstva polevy. Ak je poleva príliš hustá, môžete ju zriediť zopár kvapkami cukrového roztoku (zvyšky cukru necháme ešte raz prevariť s malým množstvom horúcej vody). Dbajte na to, aby poleva nebola príliš horúca, inak po vysušení ostane matná a nebude sa lesknúť.

Zdroj receptu

https://www.austria.info/sk/aktivity/jedlo-a-pitie/recepty/sacherova-torta