Šišky

Suroviny:

  • 500 g múka hladká
  • 4 PL cukor kryštálový
  • 1 ČL (do kvásku) cukor kryštálový
  • 1 ks vajce
  • 2 ks žĺtky
  • 300 ml mlieko
  • 1/2 kocky droždie
  • 4 PL olej
  • 3 PL rum
  • soľ

Postup:

Z droždia, 1 dcl vlažného mlieka, lyžičky cukru a lyžičky múky si pripravíme kvások. Do misy dáme múku, pridáme vajce, žĺtky, cukor, rum, olej, štipku soli, zvyšné mlieko a kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté 35 minút odpočívať.

Takéto vykysnuté cesto rozváľkame na pomúčenej doske na plát s priemerom 2 cm. Vykrajujeme pohárom kolieska s priemerom 5 cm. Do každej šišky do stredu pichneme prstom a vytvoríme dierku pre džem.

Necháme 15 minút odpočívať.

V hrnci necháme rozpáliť olej a začneme vyprážať. Vždy tou stranou nadol, kde je dierka. Pretočíme. Šišky musia mať peknú hnedú farbu. Necháme odkvapkať na obrúsok tuk a potom natrieme džemom, alebo lekvárom pocukrujeme a podávame.