Sviečková omáčka

Sviečková omáčka je na čas a ingrediencie náročnejšia, jej chuť však podľa mňa za to stojí. Osobne nemám rada keď je sviečková omáčka príliš riedka, preto ju pripravujem hustejšiu. Vďaka mrkve má krásnu oranžovú farbu a mierne sladkú chuť. Keďže je mäso v tomto recepte nakrájané na plátky, je uvarené pomerne rýchlo, takže nepotrebujeme na jeho prípravu tlakový hrniec. Je to moja obľúbená omáčka a myslím si, že podľa tohoto receptu ju zvládne pripraviť každý. Vyskúšajte to.

 

Ingrediencie:

  • ½ kg hovädzej sviečkovej
  • 1ČL horčica podľa chuti
  • 2PL olej
  • Mletá rasca
  • Čierne korenie mleté
  • 5ks čierne korenie celé
  • Soľ
  • 2ks borievka
  • 3ks nové korenie celé
  • 2ks bobkový list
  • knedľa
  • 2 väčšie cibule
  • 5 mrkiev
  • 1 petržlen
  • ¼ zeleru
  • 250ml smotany na šľahanie
  • Citrónová šťava/ocot
  • ½ L voda/hovädzí, alebo zeleninový vývar
  • Zavárané brusnice
  • Podľa chuti šľahačka

 

Postup:

  1. Mäso zbavíme blán, šliach a prebytočného tuku a nakrájame ho na asi 2 cm hrubé plátky.

  2. Mäso nakoreníme, osolíme, ochutíme mletou rascou, pridáme horčicu a necháme marinovať aspoň hodinu, ideálne aj dlhšie. Horčica je dosť výrazná, radšej jej preto dávame menej ako viac, aby neprebila chuť mäsa.

  3. Všetku zeleninu očistíme od šupiek a nakrájame na menšie kusy. Cibuľu nakrájame na kocky.

  4. V hrnci, v ktorom budeme sviečkovú variť si opečieme namarinované mäso z oboch strán, vyložíme ho z hrnca a do výpeku pridáme cibuľu.

  5. Cibuľu chvíľu restujeme, potom pridáme aj ostatnú zeleninu, ešte chvíľu restujeme a keď sa zelenina začína prichytávať, pridáme vývar, alebo vodu. Čím menej tekutiny, tým lepšie.

  6. Vložíme späť opečené mäso a pridáme trochu soli a korenie – čierne celé, nového celé, bobkový list a borievky.

  7. Varíme asi hodinu, pokiaľ mäso aj zelenina nie sú mäkké.

  8. Keď je mäso uvarené, vyberieme ho a odložíme nabok. Vyberieme aj všetko korenie.

  9. Keď nám v hrnci ostalo príliš veľa vody, radšej z nej kúsok odoberieme, pretože keď pridáme ešte smotanu, omáčka by bola príliš tekutá. Tekutinu môžeme prípadne vždy pridať.

  10. Zeleninu rozmixujeme ručným mixérom najjemnejšie, ako sa dá.

  11. Pridáme šľahačkovú smotanu a ešte premixujeme.

  12. Omáčku ešte prevaríme asi 5 minúť, dochutíme jemne pár kvapkami citrónovej šťavy, alebo octom pre kyslosť. Ak je treba, tak omáčku ešte dosolíme a dokoreníme.

  13. Do omáčky môžeme pridať odložené mäso, aby neosychalo.

  14. Podávame k knedľou, zaváranými brusnicami, alebo šľahačkou podľa chuti.

  15. Dobrú chuť.

TIP1: K tejto omáčke sa výborne hodí aj divina. Mäso z daniela, jeleňa, alebo srnčie je výbornou alternatívou hovädzieho mäsa, ak takéto mäso máte radi. Neodporúčam však používať diviačie, ani bravčové mäso, pretože s ním nemám dobrú skúsenosť kvôli jeho pachu.

TIP2: Aby ste nemuseli pred mixovaním z nádoby loviť všetko korenie, je dobré ho do hrnca dať v sitku na sypaný čaj.

 

O tento recept sa s nami podelila Mufinka, za čo jej ďakujeme.

 

Leave a Reply

Close Menu