Vanilka

Keď sa povie Vanilka tak si každý z nás predstaví typicky „obyčajnú“ farbu, vôňu a príchuť potravín, ale je tomu skutočne tak? Je vanilka iba „obyčajne typická“? V tomto prípade je opak pravdou. 

Vanilka pochádza zo semienok tropickej vanilkovej orchidey a existuje jej viac ako 150 druhov odrod. Najpoužívanejšie sú iba dva druhy a to Tahitian a Bourbon. Možno ste to netušili, ale Vanilka patrí medzi najdrahšie korenie rovnako ako šafrán.  Jej história siaha až do 15.storočia k oblasti Mexika, kde jej  popularite pomohlo dobitie Aztékov a Španielov v jej rozšírení do Európy.  

Vanilkové orchidey sa pestujú ako vinič a je nutno ich opeľovať ručne. Po opelení 7 až 8 mesiacov sa zrná musia zbierať a spracovať. Najlepšie ošetrené semena obsahujú malé krištáliky, ktoré nazýváme Vanilín a to je práve zložka, ktorá má tak bohatú a sladku arómu vďaka ktorej je vanilka tak populárna. 

Správne skladovanie vanilkových luskov Vám umožní ich vlastnosti dlhodobo zachovať. Ideálne je chladné, tmavé a suché miesto v nejakej vzduchotesnej nádobe. Nie Je dobré ju uchovávať v moc velkom chlade alebo mraze, hrozilo by jej stvrdnutie a strata chuti. 

This Post Has 11 Comments

  1. Georgia Finlay

    I am sure this post has touched all the internet viewers,
    its really really fastidious paragraph on building up new web site.

  2. Tommy Tolefree

    Wow, this post is fastidious, my younger sister is analyzing these kinds of things, thus I am going to tell her.|

  3. Spot on with this write-up, I truly feel this amazing site needs far more attention. I’ll probably be returning to see more, thanks for the info!|

  4. Hi, I do believe this is an excellent web site. I stumbledupon it 😉 I am going to return yet again since I book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.|

Leave a Reply to Anonymous Cancel reply