Intolerancia na lepok
Lepok je prírodná bielkovina tvorená z gliadínu a gluteínu, ktoré sa spolu so škrobom nachádzajú v endosperme semien niektorých obilnín. Pri spracovaní cesta je veľmi dôležitý. Spojením s vodou je cesto lepkavé a okrem toho dodáva cestu pružnosť a drží ho pohromade. Vďaka lepku je cesto a iné pečivá chrumkavé, preto je veľmi dôležité pri bezlepkových múkach dávať pozor aby cesto bolo vlhké inak by bolo ako piesok. Obilniny obsahujúce lepok sú pšenica jedno a dvojzrnná, špalda, jačmeň, žito, ovos, zelená špalda. Dnes už je alergia alebo celiakia úplne bežná. Pacienti s touto diagnózou si musia dávať veľký pozor na to čo zjedia. Našťastie s týmto nie je žiadny problém. Bezlepkové potraviny sú dostupné v supermarketoch, menších potravinách, rôzne e-shopy alebo môžete využiť preskripciu cez odborného lekára. Na trhu sú rôzne múky na prípravu domáceho pečiva alebo si už hotový produkt môžete kúpiť okrem toho sú dostupné cestoviny, sladké a slané sušienky v podstate všetko čo je zdravý človek. Mnohí z nás si myslia, že celiakia a alergia na lepok je to isté, no nie je tomu tak. Medzi týmito dvomi diagnózami je rozdiel. Viac info tu – Celiakia
Pacienti s alergiou na lepok majú okamžitú reakciu na rozdiel od celiakie. Reakcia je vyvolaná pšeničnou bielkovinou buď konzumáciou potravín s obsahom lepku ( gluténu) alebo vdýchnutim alergénu obsiahnutého v múke tzv. pekárenská astma. Telo citlivé na lepok reaguje pomocou tvorby protilátok typu IgE, vyvolávajúcich príznaky, ktoré sa môžu prejaviť hneď alebo v priebehu niekoľkých hodín. Pri alergii nedochádza k poškodeniu sliznice tenkého čreva, ale hrozí veľké riziko anafylaktického šoku.
Alergiu na lepok určuje alergológ. Diagnózu určí na základe krvných a kožných testov. Potom nastaví medikamentóznu liečbu a vylúčenie všetkého čo obsahuje lepok. Pri žalúdočných ťažkostiach Vás alergológ odošle ku gastroenterológovi aby vylúčil poprípade potvrdil celiakiu. U detí alergia často v predškolskom veku zmizne. U dospelých bohužiaľ je trvalá. Skôr než navštívite odborníka sa odporúča na dva až tri týždne vysadiť potraviny s obsahom lepku. Ak sa príznaky zmiernia alebo úplne vymiznú ido o jasný signál.
Typické príznaky pre alergiu:
- Tráviace ťažkosti:
Práve tieto ťažkosti sú typické a vyskytujú sa najviac. Prejavujú sa nadúvaním, bolesťou brucha, pálením záhy, nevoľnosťou, plynatosťou, zápchou, pocitom plnosti či vracanie.
- Alergické prejavy
Typické alergické prejavy sú svrbenie v krku, žihľavka alebo ekzém na koži, tzv. kuracia koža a opuch jazyka, ktoré sa objavujú hlavne po konzumácii gluténu.
- Prejavy týkajúceho sa pohybového aparátu:
Ide o zníženie citlivosti rúk a nôh, kŕče a bolesti svalov a kĺbov, objaviť sa môžu aj zápaly kĺbov.
Ďalej sa alergia na lepok môže prejavovať bolesťou hlavy, malátnosťou, dezorientácia, závrat, pocit únavy po jedle, problémy s rovnováhou, poruchy nálady a jej striedanie, úzkosť či problémy s pozornosťou.
Základ pri liečbe je vyradiť potraviny, ktoré obsahujú lepok výrobky z múky, strúhanka, cestoviny, kuskus, bulgur, tarhoňa a podobne. Pozor si dávať aj na niektoré cereálne potraviny, ovsené kaše, krupica, klasické krúpy, musli, cukrovinky, nápoje, kozmetika aj lieky.
Základom pre dobre nastavenú bezlepkovú diétu je pozorne čítať zloženie a vymeniť potraviny za bezlepkové. Na trhu je široká ponuka bezlepkových potravín od samotných muk až po hotové potraviny. Z múk môžete použiť kokosovú, ryžovú, tapiokovú, pohánkovú, bielu bezlepkovú a mnohé iné. Z hotových potravín rôzne druhy pečiva, nápoje ako je sójové, kokosové, mandľové, rôzne cukrovinky, slané pochutiny a iné. O dostupnosť sa vôbec nemusíte báť môžete zavítať priamo do špecializovaných potravín alebo lekární, ak sa Vám nechce chodiť po obchodoch tak z pohodlia domova cez rôzne e-shopy.
Určite sa nieje čoho obávať, dostupné je všade všetko a je toho dosť. Dokonca toľko, že si nebudete vedieť vybrať. Hlavne nezabúdajte poctivo dodržiavať liečbu a budete mať kvalitný život bez problémov.