Bešamel
Bešamel je základná biela omáčka, z ktorej sa dajú pridaním rôznych surovín pripraviť iné omáčky. Vhodná je aj do lasagní. Spolu s bolonskou mäsovou omáčkou a parmezánom vytvára ideálnu kombináciu.
Ingrediencie:
- 50g masla
- 50g hladkej múky
- 500ml mlieka
- Soľ
- Muškátový oriešok mletý
- Čierne korenie
- 200g strúhaného parmezánu
Postup:
- Dáme na panvicu rozohriať maslo.
- Keď je maslo roztopené, pridáme k nemu múku a premiešame.
- Pridáme koreniny – soľ a čierne korenie podľa chuti, s muškátovým orieškom opatrne, má veľmi výraznú vôňu.
- Postupne pridávame za stáleho miešania vlažné mlieko.
- Pridáme strúhaný parmezán – čím viac, tým lepšie.
- Omáčka by mala mať pomerne hustú konzistenciu, asi ako riedky puding.
- Ochutnáme a podľa chuti ešte dosolíme alebo dokoreníme.
- Takto pripravenú omáčku môžeme použiť spolu s bolonskou omáčkou do lasagní.