Suroviny na korpus:
- 5 vajec
- 160 g kryštálového cukru
- 50 ml vody
- 50 ml slnečnicového oleja
- 160 g hladkej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 30 g kakaa
Suroviny na krém:
- 600 ml bezlaktózového mlieka
- 80 g kryštálového cukru
- 6 žĺtok (120 g)
- 40 g Zlatého klasu
- 40 g hladkej múky
- 250 g bezlaktózového masla
- 80 g práškového cukru
Sneh:
- 6 bielkov (180 g)
- 200 g kryštálového cukru
Na ozdobu:
- 100 g horkej čokolády (74 % kakaa)
- Plech s rozmerom 28x24cm
Postup:
Najprv si upečieme korpus. Vajíčka vyšľaháme spolu s cukrom do hustej peny. Opatrne prilejeme vodu a olej a vyšľaháme. Ostatné suroviny preosejeme a pomaly ručne primiešame. Hotové cesto vylejeme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 20-30 minút.
Pripravíme si krém. Mlieko s polovicou kryštálového cukru necháme zovrieť v hrnci. Medzitým zvyšný kryštálový cukor zmiešame so žĺtkami, Zlatým klasom a múkou dohladka. Aby sa nám krém nezrazil, tak do vaječnej zmesi prilejeme trochu horúceho mlieka ( pre vyrovnanie teplôt). Premiešame a zmes vylejeme naspäť k zvyšnému mlieku a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Uvarený puding prelejeme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Maslo s práškovým cukrom vymiešame robotom alebo mixérom do peny. Postupne po lyžiciach za stáleho miešania pridávame stuhnutý a rozmiešaný puding. Krém máme hotový.
Vychladnutý korpus vyrežeme z formy a vrátime späť do formy. Na vrch rovnomerne nanesieme krém a necháme stuhnúť v chladničke.
Pripravíme si sneh. Vo vodnom kúpeli vyšľaháme bielky s cukrom, kým sa nám cukor nerozpustí. Potom ich mixérom horúce vyšľaháme do pevného snehu, kým nevychladnú. Takto vyšľahaný sneh opatrne nanesieme na krém a necháme stuhnúť aspoň tri hodiny v chladničke.
Pred servírovaním posypeme zákusok postrúhanou čokoládou.