Bezlaktózový oblíž prst

Suroviny na korpus:

  • 5 vajec
  • 160 g kryštálového cukru
  • 50 ml vody
  • 50 ml slnečnicového oleja
  • 160 g hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 30 g kakaa

Suroviny na krém:

  • 600 ml bezlaktózového mlieka
  • 80 g kryštálového cukru
  • 6 žĺtok (120 g)
  • 40 g Zlatého klasu
  • 40 g hladkej múky
  • 250 g bezlaktózového masla
  • 80 g práškového cukru

Sneh:

  • 6 bielkov (180 g)
  • 200 g kryštálového cukru

Na ozdobu:

  • 100 g horkej čokolády (74 % kakaa)

 

  • Plech s rozmerom 28x24cm

Postup:

Najprv si upečieme korpus. Vajíčka vyšľaháme spolu s cukrom do hustej peny. Opatrne prilejeme vodu a olej a vyšľaháme. Ostatné suroviny preosejeme a pomaly ručne primiešame. Hotové cesto vylejeme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 20-30 minút.

Pripravíme si krém. Mlieko s polovicou kryštálového cukru necháme zovrieť v hrnci. Medzitým zvyšný kryštálový cukor zmiešame so žĺtkami, Zlatým klasom a múkou dohladka. Aby sa nám krém nezrazil, tak do vaječnej zmesi prilejeme trochu horúceho mlieka ( pre vyrovnanie teplôt). Premiešame a zmes vylejeme naspäť k zvyšnému mlieku a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Uvarený puding prelejeme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Maslo s práškovým cukrom vymiešame robotom alebo mixérom do peny. Postupne po lyžiciach za stáleho miešania pridávame stuhnutý a rozmiešaný puding. Krém máme hotový.

Vychladnutý korpus vyrežeme z formy a vrátime späť do formy. Na vrch rovnomerne nanesieme krém a necháme stuhnúť v chladničke.

Pripravíme si sneh. Vo vodnom kúpeli vyšľaháme bielky s cukrom, kým sa nám cukor nerozpustí. Potom ich mixérom horúce vyšľaháme do pevného snehu, kým nevychladnú. Takto vyšľahaný sneh opatrne nanesieme na krém a necháme stuhnúť aspoň tri hodiny v chladničke. 

Pred servírovaním posypeme zákusok postrúhanou čokoládou.