Logo

Toto cesto využijete ako na slané tak aj na sladké pečenie. Nieje vôbec tažké a zvládne ho každý. Môžete z neho urobiť drobné slané pečivo ako rascové tyčinky, praclíky, šamrole, krémeše, košíčky zo šľahačkou a ovocím alebo na základ slaného koláča ( quiche ) a iné dobroty. 

Suroviny:

Postup:

Bezlepkové cesto zmiešame so soľou, pridáme k nej na kocky nakrájané maslo ( studené a tuhé), studený tvaroh. Cesto začneme spracovávať lyžicou dovtedy, kým sa nám suroviny nezačnú spájať. Potom cesto vypracujeme ručne do hladkého bochníčka. Vypracované cesto dáme do uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky miimálne na 3 hodiny, kľudne aj na celú noc. S takto dobre vychladeným cestom môžeme pracovať ďalej.

V závislosti od toho čo chceme robiť cesto spracovávame. Na šamrole alebo košíčky cesto vaľkáme na 1-2 mm hrúbku, slané tyčinky pol centimetra a pri slanom koláči asi tak 3 mm. Ak je treba, cesto potrieme vajíčkom. V rozohriatej trúbe pečieme na 200 stupňov, teplovzdušná rúra 10 až 15 minút  menšie koláčiky. Pri väčších a plnených treba počítať viac, asi pol hodinu. 

Pre porovnanie z jednej dávky tohto cesta vyvaľkáme asi taký rovnaký plát, ako kupovaný v obchode.

Určite dodržiavajte postup na spracovanie cesta, len tak sa Vám cesto podarí. 

Prajeme dobrú chuť.