Bezlepkové muffiny

Ak chcete upiecť niečo jednoduché a zaujímavé, tak muffiny sú správna voľba. Výhodou muffin je, že do nich môžete dať čokoľvek od čokolády, orechov až po ovocie. Kľudne ich môžete po upečení ozdobiť hociakým krémom a máte cupcakes, ktorý vyzerá slávnostnejšie.

Z tohto receptu Vám víde 12 kusov muffín.

Suroviny:

  •  ½ hrnčeka práškového trstinového cukru
  • ¾ hrnčeka  mlieka (môže byť aj rastlinné)
  • ¾ hrnčeka oleja (napr. kokosového)
  • 2ks vajíčka
  • 2 hrnčeky bezlepkovej múky (napr. pohánkovej)
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku do pečiva bez fosfátov ( najlepšie kúpite v bio obchodoch)
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • vanilkový cukor alebo vanilkovú esenciu 

200 g čerstvých čučoriedok alebo iného sezónneho ovocia

Postup:

Ako prvé si zmiešame cukor, mlieko a olej, potom pridáme vajíčka a šľaháme. Po výšľahaní pridávame po lyžiciach múku zmiešanú s kypriacim práškom a mletou škoricou. Nakoniec pridáme ovocie a pomocou lyžice naberáme cesto do košíčkov ( nie do plna len do polovice). Takto naplnené košíčky dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov na 20 až 25 minút.

Ak by ste chceli muffiny ozdobiť krémom tu máte jednoduchý recept na vanilkový krém.

Suroviny:

  • 1 balíček  Zlatý klas
  • 500 ml mlieko
  • 50 g cukor krýštáľový
  • 50 g maslo (zmäknuté)

Na ozdobenie:

strúhaná čokoláda, hviezdičky, guličky a podobne

Postup:

Zlatý klas si uvaríme s mliekom a cukrom podľa návodu na obale zlatého klasu. Po uvarení necháme vychladnúť. Po vychladnutí zašľaháme maslo do hladkého krému. Naplníme cukrárske vrecko alebo pištoľ a ozdobíme muffin a posypeme napríklad strúhanou čokoládou.

Dobrú chuť.