Bezlepkový kváskový chlieb

  • Post author:
  • Post category:Recepty

Skôr než začneme piecť tento chlebík musíme si zarobiť kvások. Samotný recept na chleba je už potom jednoduchý. Samotná príprava kvásku trvá asi 4 dni. 

Kvások:

  1. deň 

Do väčšieho pohára dáme rovnaké množstvo múky aj vody – 50g. Použijeme ryžovú alebo kukuričnú a zarobíme hustejšie cesto, ako na lievance. Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme odležať pri izbovej teplote do druhého dňa.  Ak by sa v priebehu dňa vytvorila navrchu voda, zlejte ju alebo pridajte lyžicu múky.

  1. deň 

Cesto premiešame, po ovoňaní by malo byť mierne kyslé. Pridáme dve lyžice múky a teplú vodu podľa konzistencie. Znova prikryjeme fóliou a necháme odležať do druhého dňa. Taktiež ak by v priebehu dňa vznikla voda buď ju zlejeme alebo pridáme múku. 

Čo sa vlastne deje s cestom keď pridávame múku? Múkou prikrmujeme kvasinky, takže každý deň kvások kŕmime.

  1. deň

V ceste by mali vznikať bublinky. Znovu premiešame, pridáme múku a vodu aby vzniklo husté cesto a necháme odležať, ak je večer treba tak pridáme múku. 

  1. deň

Kvások by už mal byť hotový, má bublinky a vonia jemne kyslo. Keď sa pozrieme na kvások tak si určite všimnete že rastie, to znamená že baktérie spracúvajú múku pričom tvoria oxid uhličitý.

Hotový kvások odložte do chladničky. Keď budete chciet piecť namnožíte si požadované množstvo , po jeho rozkvasení si odložíte 2 lyžice na ďalšie pečenie a zvyšok použijete do receptu.

Ak by sa Vám kvások nepozdával môžete pokračovať maximálne do 7 dňa. Pomôcť mu môžete, tak že ho dáte do trúby na 40 stupňov. 

Na 500g bochník budeme potrebovať:

Suroviny:

  • 180 g už rozkvaseného ryžového kvásku

(získame ho pridaním 100 g ryžovej múky a 110 ml vody k materskému kvásku a jeho rozkvasením aspoň 6 hodín v teple)

  • 120 g pohánkovej alebo pšenovej múky (prípadne ich kombináciu)
  • 80 g tapiokovej múky
  • 1 kávovú lyžicu medu
  • 1 lyžička psyllia (nechajte ho chvíľu napučať vo vode)
  • 6 g soli
  • 3 g rasce
  • 1 lyžička čerstvo pomletého ľanového semienka (celé ľanové semienko náš tráviaci trakt nevie spracovať a pomleté zo zásoby rýchlo oxiduje, preto ho nekupujte namleté)
  • 160 až 180 ml vlažnej vody

Postup:

Všetky suroviny dobre premiešame a vypracujeme bochník. Vysypeme si ošatku škrobom alebo kukuričnou múkou a vložime do nej bochník, ktorý prikryjeme igelitom a necháme kysnúť v teple 4-6 hodín. Čas kysnutia závisí od teploty a jeho sile.

Rozohrejeme si trúbu na 250 stupňov s dvomi plechmi. Bochník opatrne preklopíme na horúci plech a vložíme do rúry. Na ten druhý plech vylejeme 3dcl vody, aby sme vytvorili vlhké prostredie, lebo bezlepkový chlieb potrebuje vlhko.

Chleba sa pečie 40 minút, z toho prvých desať minút pri teplote 250 stupňov a zvyšný čas pri 200 stupňoch. 

Pred vkladaním môžete chlieb narezať  značkou, ako v pekárni. Nezabudnite že bezlepkové pečivo sa rýchlejšie kazí, preto ho treba rýchlo spotrebovať poprípade zamraziť.

Dobrú chuť.