Logo

Boloňská omáčka

Táto omáčka využíva ingrediencie typické pre Taliansko, ako napovedá názov. Je hustá, mäsová, rajčinová, vonia po bylinkách a výborne sa hodí k cestovinám. Najčastejšie sa používa so špagetami, je však veľmi dobrou voľbou aj do lasagní. Dala by sa využiť aj ako mäsová zmes k hriankam, alebo aj inak, podľa Vašej chuti fantázie.

Ingrediencie:

Postup:

  1. Dáme si rozohriať olej do nádoby, v ktorej budeme omáčku pripravovať a medzitým nakrájame na kocky cibuľu, a na jemno nakrájame, alebo postrúhame mrkvu.
  2. Keď je olej rozohriaty, pridáme do nádoby nakrájanú cibuľu. Opekáme, pokiaľ cibuľka nezačne zlatnúť, potom pridáme aj mrkvu, prelisovaný cesnak a mleté mäso.
  3. Mleté mäso sa snažíme vareškou rozdrviť na čo najmenšie kúsky.
  4. Opekáme a popri tom zmes dochucujeme soľou, čiernym mletým korením a mletou rascou.
  5. Keď sa mäso začne prichytávať, podlejeme červeným vínom a pridáme lúpané rajčiny.
  6. Dusíme minimálne hodinu, ale čím dlhšie, tým lepšie. Kontrolujeme, aby sa zmes nepripaľovala, premiešavame, a občas podlievame vývarom, alebo vodou.
  7. Keď sa zmes prepojí, má dobrú konzistenciu – na špagety by mala byť redšia, na lasagne hustejšia – a mäso je uvarené, pridáme bylinky. Oregano, majorán a bazalka najlepšie vyniknú a rozvonia túto zmes ako čerstvé na jemno nasekané bylinky, dobre však poslúžia aj sušené.
  8. Zmes pred servírovaním ochutnáme, a prípadne dosolíme, alebo dokoreníme.
  9. Dobrú chuť.