Logo

Suroviny:

300 ghladká múka

1/2 ČLprášok do pečiva

1/4 ČLsoľ

1 PL práškový cukor

1 balíčekvanilkový cukor

trochu citrónová kôra

75g zmäknuté maslo

2 ks vaječný žĺtok

6 PL kyslá smotana

2 PL rum

 olej alebo bravčová masť na vyprážanie

 práškový a vanilkový cukor na posypanie

Postup:

Vo väčšej mise si zmiešame múku s práškom do pečiva a soľou. Pridáme aj práškový a vanilkový cukor a trošku citrónovej kôry.

Ku sypkým surovinám pridáme zmäknuté maslo, vaječné žĺtky, kyslú smotanu a rum. Vypracujeme cesto, ktoré necháme cca 20 až 30 minút odležať. 

Odležané cesto vyvaľkáme a radielkom narežeme na obdĺžniky – v každom urobíme ešte jeden alebo dva zárezy.

Pripravené fánky vyprážame v rozhorúčenom oleji. Následne ich zbavíme prebytočného oleja s pomocou papierových obrúskov.

Hotové fánky posypeme zmesou práškového a vanilkového cukru a podávame.