Suroviny:
300 ghladká múka
1/2 ČLprášok do pečiva
1/4 ČLsoľ
1 PL práškový cukor
1 balíčekvanilkový cukor
trochu citrónová kôra
75g zmäknuté maslo
2 ks vaječný žĺtok
6 PL kyslá smotana
2 PL rum
olej alebo bravčová masť na vyprážanie
práškový a vanilkový cukor na posypanie
Postup:
Vo väčšej mise si zmiešame múku s práškom do pečiva a soľou. Pridáme aj práškový a vanilkový cukor a trošku citrónovej kôry.
Ku sypkým surovinám pridáme zmäknuté maslo, vaječné žĺtky, kyslú smotanu a rum. Vypracujeme cesto, ktoré necháme cca 20 až 30 minút odležať.
Odležané cesto vyvaľkáme a radielkom narežeme na obdĺžniky – v každom urobíme ešte jeden alebo dva zárezy.
Pripravené fánky vyprážame v rozhorúčenom oleji. Následne ich zbavíme prebytočného oleja s pomocou papierových obrúskov.
Hotové fánky posypeme zmesou práškového a vanilkového cukru a podávame.