Vznikol v časoch križiackych výprav. Pochádza z orientu a odtial putoval do Španielska a Portugalska. Tak ako všetko v týchto starých dobách si ho mohli dovoliť bohatý ľudia. V 14. storočí sa podával ako dezert na hodoch pre smotánku a vybranú šlachtu. Marcipán je hmota, ktorú tvoria nasekané mandle alebo rozdrvené mandle a cukor. Aby vznikla hmota ako ju poznáme musí sa vymiesiť, aby sa mandle a cukor spojili. Pre ľahšie vypracovanie sa niekedy pridával olej zväčša mandľový. K výrobe patrí zahrievanie a zvlhčovanie hmoty. Kvalitný marcipán obsahuje 50% mandlí a aj rovnaké množstvo cukru. Všeobecne platí čím väčší obsah mandlí tým kvalitnejší je marcipán, ktorý má aj vyššiu akosť. Marcipán sa nepoužíva len na poťahovanie tort. Vyrába sa vo forme tyčiniek alebo bonbonov. Najznámejšie sú tzv. ,,Mozzartove gule”. Sú to guličky z pistáciového marcipánu zaliate nugátom a obalené v horkej čokoláde. Marcipán si dokážeme vyrobiť aj doma samy. Tým že obsahuje mandle, ktoré sa tepelne nespracúvajú obsahuje látky prospešné telu. Obsahuje série vitamínov B a E, ktoré skutočne potrebujeme. Obsiahnutý cukor produkuje serotonín(hormón šťastia). V minulosti ho používali na liečbu depresie, nervových porúch a apatie. Pri nadmernom konzumovaní sa kazia zuby,porucha látkovej premeny. Pozor pacienti s cukrovkou.