Slávna Dobošová torta pochádza z Maďarska. Jej vznik je v celku zaujímavý a samozrejme vznikla nejakou chybou pri výrobe niečoho iného. Vraj jeden učeň miesto soli do masla pridal cukor. Po ochutnaní pán Doboš pridal do krému kakao a tak ,, z pokazenej masy” vznikol slávny základ Dobošovej torty. Predstavil ju v roku 1885 na výstave v Budapešti a prvý, ktorý ochutnali slávnu tortu boli Arcivojvoda František Jozef I. s manželkou Alžbetou ( Sisi). Pán Doboš celým menom József Carl Dobos sa v roku 1847 narodil v Pešti do kuchárskej dynastie. Najprv sa učil od svojho otca, potom u rodiny Andrássy. Jeho prvá predajňa lahôdok bola otvorená v roku 1878, kde predával vlastnoručne vyhotovené jedlá. Bol uznávaným odborníkom v gastronómii. Aj napriek intenzívnemu záujmu o slané jedlá sa preslávil sladkým dezertom. Bola to veľká novinka, pretože dovtedy sa torty plnili vareným pudingovým krémom a zdobili šľahačkou. Maslo sa používalo na prípravu slaných jedál, preto aj tá chybička s cukrom. Torta svoju pozornosť upútala aj svojím jednoduchým výzorom. Dovtedy boli torty viac poschodové a bohato nazdobené. Jej kúzlo je v spojení kakaa, čokolády, ľahučkým nadýchaným maslovým krémom z vyšľahaných vajec nad parou a to všetko pospájané s tenkými plátmi korpusu. Vrchný plát sa potiera karamelom, ktorý pridal na torte ten originálny ,, křup” a vraj má slúžiť aj ako prevencia pred vysušením torty. Boky sa obaľujú nasekanými orechami. Tradične má päť rovnako hrubých ( tenkých) vrstiev piškótového cesta. Po výstave, kde predstavil tortu sa veľmi rýchlo rozšírila do sveta. Stala sa súčasťou plesov a rôznych slávností. Taktiež vymyslel drevenú praktickú prepravnú škatuľu, pretože sa vyvážala do zahraničia hlavne do Berlína. Do roku 1906 bol recept tajomstvom. Potom ho už nebavili napodobeniny a o recept sa podelil s istou pekárenskou spoločnosťou. Podmienkou však bolo, že recept bude prístupný pre všetkých, nikto si recept nesmie kupovať a nikomu nesmie patriť. József C. Dobos vydal aj niekoľko kuchárskych diel z nich najznámejšie sú: Magyar–franczia szakácskönyv (Budapešť, 1881); Die Phantasie auf der Reise (Budapešť, 1904); Curiosa der Küche (Budapešť, 1909); Geheimnis für Frauen (Budapest, 1912); Die Frau als irdischer Engel (Budapešť, 1914).
Recept Dobošova torta originál
Na prípravu torty s priemerom 22 cm potrebujem 6 piškótových plátkov.
Suroviny na píškótu:
- 6 vajec
- 10 dkg práškový cukor
- 10 dkg múka hladká
- 3,5 dkg roztopené maslo
Príprava piškóty:
6 žĺtkov dobre vymiešame s 5dkg práškovým cukrom, zo 6 bielkov a 5 dkg práškového cukru vyšľaháme tuhý sneh, zmiešame s vymiešanými žĺtkami, pridáme 10 dkg múky a 3,5 dkg roztopeného masla. Cesto si rozdelíme na 6 častí. Dobré je si na pečiaci papier predkresliť kruhy podľa formy a cesto rovnomerne rozotrieť. Každý plát pečieme pri 175 °C max 10 min, sledujte si to podľa toho ako pečie vaša rúra.
Suroviny na krém:
- 4 vajcia
- 20 dkg práškového cukru
- 23,5 dkg maslo
- 3,5 dkg kakao
- 1,7 vanilínový cukor
- 3,5 dkg kakaové maslo
- 1 tablička čokolády ( 20 dkg)
- Nasekané orechy
Príprava krému:
4 vajcia vyšľaháme na ohni s práškovým cukrom, keď je masa teplá, odstavíme ju z ohňa a dovtedy ju miešame, kým nevychladne. Maslo dobre vymiešame a pridáme vanilínový cukor, primiešame roztopené kakao a kakaové maslo, a napokon aj roztopenú tabličku čokolády. Masu zmiešame s vychladenou vaječnou zmesou a po dôkladnom premiešaní vznikne krém, ktorý natrieme na pripravených 5 piškótových plátkov, posledný plátok si odložíme na ten pôjde karamelová poleva.Zvyšným krémom natrieme boky torty a môžeme obaliť v orechoch, ale je to čisto na Vás, aký dekor si zvolíte. Na posledný plát si upálime cukor na karamel, stačia 2-3 PL cukru. Ešte horúci karamel rovnomerne roztrieme na plát. Dobrú chuť.