Logo

Čokoláda je najznámejšie ,, sladké pokušenie” na svete. Každý si pod slovom čokoláda predstaví niečo iné. Najčastešie je to niečo sladké,voňavé, hnedej farby v rôznych podobách s rôznymi príchuťami. To je dnešná podoba čokolády. Tak ako ju poznáme teraz muselo prejsť niekoľko rokov. To že sa vyrába z kakaových bôbov vedia všetci, ale možno jej úplný pôvod nepoznajú. Pochádza zo stredného Mexika od pôvodných obyvateľov Nahuatlov spred tritisíc rokov. Vyrába sa z tropického stromu Theobroma cacao. Aztékovia a Mayovia z nich vyrábali teplý nápoj ktorý bol horký,penivý a dochucoval sa korením. V 15. storočí prichádza tento produkt do Európy španielskym obiaviteľom Hermanom Cortézom. V nasledujúcich rokoch sa čokoláda dostávala do popredia. V Španielsku začali vznikať prvé čokoládovne. V 17.storočí sa stáva módnym trendom hlavne u vyššej spoločnosti ako napríklad králi,šlachta,mešťania. Prvá tuhá podoba čokolády bola až v roku 1847 bola však veľmi nekvalitná a hrudková. Dnes poznáme viac druhov čokolády ako napríklad mliečna,biela,tmavá s rôznymi prísadami, ako oriešky,hrozienka,karamel dokonca chilli. Spojením kakaa,kakaového masla,cukru a pridaním daľších prísad spracovaná do tabuliek alebo inej podoby nám vzniká čokoláda. Najpoužívanejšia je v cukrárenskom priemysle.

Tmavá čokoláda

Je to čokoláda bez prísady mlieka, niekedy nazývaná aj ako obyčajná používaná hlavne v kuchyni. Možno to každý nevie, ale takáto čokoláda je aj pre zdravie prospešná. Aby tomu bolo tak musí obsahovať minimálne 70% kakaa. Zlepšuje krvný tlak, zlepšuje elasticitu ciev a cholesterol. Pre obsah flavonoidov má antioxidačný účinok. Pôsobí priaznivo aj na stres.

Mliečna čokoláda

Rodí sa na svet v roku 1876 za pomoci švajčiara Daniel Peter, ktorý dostal nápad pridať do čokolády mlieko a cukor. Tak vzniká prvá mliečna čokoláda. O štyri roky neskôr za pomoci ďalšieho švajčiara R. Lindtna, ktorý vynájde konšovací (miešací) stroj.  Začiatkom 19:storočia vďaka holanďanovi C. Houtenovi, ktorý vynašiel lis na oddelovanie kakaového masla od kakaa.

Biela čokoláda

Tento druh čokolády je najmladší a vznikol len nedávno. Pôvodná krajina vzniku je taktiež Švajčiarsko. Predpokladá sa že v roku 1930 ju ľudia poprvý krát ochutnali. Dôvod jej vzniku je, že výrobca nevedel čo urobiť zo zvyšným kakaovým maslom, ktoré zostávalo pri výrobe kakaového prášku.Základom je kakaové maslo, cukor a sušené mlieko. Práve kakaové maslo zohráva pri bielej čokoláde hlavnú rolu a vďaka nemu môžeme bielu čokoládu aj naďalej považovať za priamy kakaový produkt.

Výroba čokolády

Čokoláda je odborne definovaná ako ochutená horká potravina a vzniká kombináciou sušiny a tuku. Kakaové bôby sa vyčistia, upražia na 105 stupňov a zbavia šupiek. Potom sa pripraví kakaová drť, ktorá sa melie a tým vznikne kakaová hmota. Pridaním cukru a sušeného mlieka sa z nej stane čokoládová hmota, ktorá sa zjemňuje valcovaním. Ďalej nasleduje proces viachodinového konšovania (miešanie) pre zlepšenie chuti a jemnosti čokolády. Nakoniec sa pridáva kakaové maslo a emulgátor. Dôležitý proces je temperovanie – riadená kryštalizácia kakaového masla, po ktorej sa čokoláda nalieva do foriem a chladí v tuneloch. Tento spôsob výroby čokolády má tradíciu už skoro 150 rokov.

Ako sa hovorí všetkého veľa škodí, preto sa radšej snažme na kakaovej lahôdke pochutnávať s patričnou mierou.