Keď mám chuť na domáci koláčik a málo času na jeho prípravu, tak vždy siahnem po tomto recepte. Tento recept som zdedila po mojej starej mame a patrí medzi moje najobľúbenejšie. Stane sa súčasťou receptov pre milovníkov tradičných koláčov,, ale na svoje si prídu aj ľudia preferujúci zdravý životný štýl.
Príprava
Čas prípravy: cca 15 minút
Čas pečenia: cca 30-45 minút
stredne veľký plech
Pečieme: 180 ‘C
Ingrediencie
- 250 g masla
- 2 poháre kryštálového cukru
- 1 pohár vlažnej vody
- 3 polievkové lyžice kakaa
- 1/4 čajovej lyžičky vanilky
- 1 polievková lyžica vanilkového cukru (1 balíček)
- 2 poháre polohrubej múky
- 4 ks vajcia
- 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku do pečenia (1 balíček)
- kokos,orechy,hrozienka
Postup
-
Vo väčšom hrnci rozpustíme maslo.
-
K maslu pridáme 2 poháre cukru, 3 lyžice kakaa,vodu,vanilku a vanilkový cukor. Premiešame a necháme povariť. Zmes NEsmie vrieť!
-
Zmes si rozdelíme na 2 polovice.
-
Do misy si dáme múku, kypriaci prášok do pečiva a vajíčka, kto má rád pridá ešte hrozienka. Suroviny vymiešame. Pridáme 1/2 kakaovej zmesi.
-
Maslom vymastíme plech, nalejeme tam cesto a dáme do rúry piecť.
-
Koláč je upečený, keď sa cesto nelepí na špajdlu.
-
Koláč vyberieme z rúry a necháme ochladnúť. Nakrájame a potom pomaly lejeme druhú polovicu kakaovej zmesi na upečený koláč. Lejeme aj na vzniknuté medzery po rezaní, aby sa tekutá zmes dostala ku koláču.
-
Koláč posypeme kokosom alebo drvenými orechami.
Tip: Pre zdravšiu verziu koláča môžete vyskúšať zmeniť suroviny napríklad takto: 1,5 pohára kryštálového cukru. 1 pohár polohrubej múk, 1/2 pohára strúhaného kokosu, 1/2 mletých mandlí (ja si mandle meliem v mlynčeku na kávu).
Poznámka:
Koláčik chutí lepšie na druhý, tretí deň, ked sa dobre napije kakaovou zmesou ?
Sladké maškrtenie!
Za tento recept ďakujeme TINTIN