Guláš pripravuje asi každý inak. Niekto má rád guláš z bravčového mäsa, niekto z hovädzieho, z diviny… Niekto má rád v guláši lečo, a niekto nie. Tak isto je to aj so zemiakmi. Recepty sa líšia aj v tom či sa do gulášu pridáva pivo, víno, vývar, voda alebo niečo iné. Ja mám najradšej guláš z diviny. Najčastejšie používam ½ mäsa z diviaka a ½ z jeleňa, daniela alebo srnca – takto sa polovica mäsa rozvarí rozpadne na vlákna a zahustí guláš a polovica ostane v celku. Na podliatie mäsa používam víno, namiesto leča používam lúpané krájané paradajky, na zahustenie zemiaky a používam pomerne dosť čili papričiek. Ingrediencie, ktoré Vám nesedia môžete vynechať, alebo obmeniť podľa Vašej chuti. Tu je recept.
Ingrediencie:
- ½ kg mäsa z diviaka
- ½ kg mäsa z jeleňa
- 1kg cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 2PL bravčovej masti
- 1PL majoránu
- 2ks nového korenia
- 5ks čierneho celého korenia
- 1ČL soli
- 2ks bobkový list
- 1ČL mletej rasce
- 1ČL čierneho mletého korenia
- 1PL mletej červenej sladkej papriky
- 1 konzerva krájaných lúpaných rajčín
- 0,7L červeného vína
- 4 zemiaky
- 1PL šípkový/slivkový džem
- 1PL rajčinového pretlaku
- Čili papričky podľa chuti
Postup:
- Mäso zbavíme blán, šliach a prebytočného tuku a nakrájame na kocky. Je dobré pridať aj mäso s kosťami, alebo kosti.
- Nakrájame cibuľu na kocky.
- Rozohrejeme masť, pridáme cibuľu a opražíme ju do zlata.
- Pridáme mäso nakrájané na kocky a necháme ho zatiahnuť a opiecť. Medzitým pridáme prelisovaný cesnak, soľ a koreniny – majorán, čierne mleté korenie, mletú rascu, nové korenie, bobkový list, čierne celé korenie a nakoniec papriku.
- Premiešame a podlejeme červeným vínom, aby sa paprika nepripálila, bola by potom horká.
- Premiešame pridáme krájané lúpane rajčiny v konzerve, džem, podlejeme vodou a necháme variť.
- Guláš často miešame, aby sa nepripálil. Varíme ho minimálne 2 hodiny, ideálne aj dlhšie.
- Pridáme jeden nastrúhaný zemiak, aby sa rozvaril a zahustil guláš a 3 zemiaky nakrájané na kocky.
- Pridáme rajčinový pretlak. Ten guláš dosť zahustí, tak ho podľa potreby ešte zriedime vodou.
- Teraz prišiel čas na to, aby sme pridali aj čili papričky. Pridávame po menších dávkach a ochutnávame.
- Keď sú zemiaky aj mäso mäkké a guláš má dobrú konzistenciu, dochutíme ho soľou a koreninami podľa chuti.
- Podávame s chlebom.
- Dobrú chuť.