Guláš z diviny

Guláš pripravuje asi každý inak. Niekto má rád guláš z bravčového mäsa, niekto z hovädzieho, z diviny… Niekto má rád v guláši lečo, a niekto nie. Tak isto je to aj so zemiakmi. Recepty sa líšia aj v tom či sa do gulášu pridáva pivo, víno, vývar, voda alebo niečo iné. Ja mám najradšej guláš z diviny. Najčastejšie používam ½ mäsa z diviaka a ½ z jeleňa, daniela alebo srnca – takto sa polovica mäsa rozvarí rozpadne na vlákna a zahustí guláš a polovica ostane v celku. Na podliatie mäsa používam víno, namiesto leča používam lúpané krájané paradajky, na zahustenie zemiaky a používam pomerne dosť čili papričiek. Ingrediencie, ktoré Vám nesedia môžete vynechať, alebo obmeniť podľa Vašej chuti. Tu je recept.

Ingrediencie:

  • ½ kg mäsa z diviaka
  • ½ kg mäsa z jeleňa
  • 1kg cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2PL bravčovej masti
  • 1PL majoránu
  • 2ks nového korenia
  • 5ks čierneho celého korenia
  • 1ČL soli
  • 2ks bobkový list
  • 1ČL mletej rasce
  • 1ČL čierneho mletého korenia
  • 1PL mletej červenej sladkej papriky
  • 1 konzerva krájaných lúpaných rajčín
  • 0,7L červeného vína
  • 4 zemiaky
  • 1PL šípkový/slivkový džem
  • 1PL rajčinového pretlaku
  • Čili papričky podľa chuti

Postup:

  1. Mäso zbavíme blán, šliach a prebytočného tuku a nakrájame na kocky. Je dobré pridať aj mäso s kosťami, alebo kosti.

  2. Nakrájame cibuľu na kocky.

  3. Rozohrejeme masť, pridáme cibuľu a opražíme ju do zlata.

  4. Pridáme mäso nakrájané na kocky a necháme ho zatiahnuť a opiecť. Medzitým pridáme prelisovaný cesnak, soľ a koreniny – majorán, čierne mleté korenie, mletú rascu, nové korenie, bobkový list, čierne celé korenie a nakoniec papriku.

  5. Premiešame a podlejeme červeným vínom, aby sa paprika nepripálila, bola by potom horká.

  6. Premiešame pridáme krájané lúpane rajčiny v konzerve, džem, podlejeme vodou a necháme variť.

  7. Guláš často miešame, aby sa nepripálil. Varíme ho minimálne 2 hodiny, ideálne aj dlhšie.

  8. Pridáme jeden nastrúhaný zemiak, aby sa rozvaril a zahustil guláš a 3 zemiaky nakrájané na kocky.

  9. Pridáme rajčinový pretlak. Ten guláš dosť zahustí, tak ho podľa potreby ešte zriedime vodou.

  10. Teraz prišiel čas na to, aby sme pridali aj čili papričky. Pridávame po menších dávkach a ochutnávame.

  11. Keď sú zemiaky aj mäso mäkké a guláš má dobrú konzistenciu, dochutíme ho soľou a koreninami podľa chuti.

  12. Podávame s chlebom.

  13. Dobrú chuť.

This Post Has 7 Comments

  1. with quest bars

    I am regular reader, how are you everybody? This piece of writing
    posted at this site is in fact pleasant. quest bars http://bit.ly/3C2tkMR quest bars

  2. bitly.com

    Fantastic goods from you, man. I have understand
    your stuff previous to and you’re just extremely magnificent.
    I really like what you have acquired here, certainly like what you
    are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to
    keep it wise. I cant wait to read much more from you. This is actually
    a terrific website. scoliosis surgery https://0401mm.tumblr.com/ scoliosis surgery

  3. http://coub.com/

    Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re
    just too magnificent. I really like what you have acquired here, really like what you’re stating and the way
    in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it smart.
    I cant wait to read far more from you. This is actually a
    wonderful site. scoliosis surgery https://coub.com/stories/962966-scoliosis-surgery scoliosis surgery

  4. bit.ly

    Ahaa, its good conversation about this article at
    this place at this webpage, I have read all that, so now me also commenting
    at this place. ps4 https://bit.ly/3nkdKIi ps4

Leave a Reply