Logo

Histamínová intolerancia

Histamínová intolerancia alebo histaminóza známa aj pod skratkou HIT, je postupom času známejšie ochorenie. Postihuje prevažne ženy po štyridsiatke. HIT sa veľmi podobá celiakii alebo potravinovej alergii. Jej diagnostika nie je taká jednoznačná. Určuje ju odborný lekár alergológ odberom krvi. Histamín ( C5H9N3 ) je biologicky aktívna látka, ktorá sa nachádza bežne v našom tele, ale aj v živočíchoch a rastlinách. Takže ho prijímame aj zo stravy. Histamín v našom tele tvorí širokú škálu fyziologických reakcií. Prenáša chemické reakcie spúšťa uvoľňovanie žalúdočnej kyseliny, pomáha pri alergických reakciách. Pri normálnom fungovaní v tele ho odbúrava enzým diaminooxidáza ( DAO ). Ak sa tak nedeje nastáva jeho hromadenie a tým dochádza k nerovnováhe medzi DAO a histamínom. Tu sme sa dostali , k tomu čo je histamínová intolerancia. V podstate nedostatočná funkcia enzýmu DAO. Vyvolať ju však môžu rôzne faktory, ako chronický stres, zlá životospráva, úraz, alkohol, lieky, teplotné extrémy, zápalové ochorenie tráviaceho traktu. HIT môže byť aj vrodená. Tento druh je ojedinelý až vzácný. Najčastejšie je získaná. 

Rozlišujeme dva typy príznakov HIT. Tie rýchlo nastupujúce a chronické.

Medzi rýchlo nastupujúce príznaky patrí:

– kožné ( opuch, svrbenie, začervenanie, urticaria)

– gastrointestinálna ( nadúvanie, kŕčovité bolesti brucha, pyróza, hnačka)

– respiračné ( kašeľ, dýchavica, zahlienenie, kýchanie, nádcha, opuch jazyka)

– kardiovaskulárne ( migréna, poruchy srdcového rytmu, zmena krvného tlaku, závrate)

Medzi chronické príznaky patrí:

– chronická únava

– nervozita

– nespavosť

– úzkosť

– depresia

– panická porucha

– bolestivá menštruácia

Spomínali sme, že sa dosť míli potravinová alergia a intolerancia na histamín. Rozdiel je v mechanizmu účinku. Pri alergii telo reaguje na samotný alergén, na ktorý reaguje prehnane. Pri intolerancii nie je problém samotná látka, ale jej nadbytok ( histamín). Práve toto vzniká vtedy, keď telu chýba dostatok enzýmu, ktorý by histamín odbúral. 

Po diagnostikovaní HIT nastáva liečba. Najčastejšie sa odporúča prísna diéta s cieľom eliminovať histamín v strave. To však nie je až tak úplne možné, a preto sa treba zamerať na potraviny, ktoré obsahujú minimum histamínu. Najlepšie s týmto Vám pomôže certifikovaný výživový poradca.Kliečbe môžete pridať aj nejaké doplnky stravy, ktoré obsahujú enzým DAO ( užívajú sa pred jedlom).

Potraviny bohaté na histamín:

alkohol, 

zrejúce syry, 

konzervované, nakladané a fermentované potraviny,

údené produkty,

strukoviny ako cícer, sója či šošovica, 

hotové jedlá (kvôli konzervantom),

jogurty,

čokoláda a kakao,

arašidy a iné slané snacky, 

väčšina citrusového ovocia,

špenát, paradajky, baklažán, avokádo, 

jahody, banány, čerešne, ananás,

koreniny ako škorica, klinčeky, čili.

sladkosti, sladidlá

Toto je len niekoľko druhov potravín. Ako sme povedali s elimináciou Vám pomôže certifikovaný výživový poradca.

Najnovšie vedecké poznatky ukazujú, HIT môže byť následkom porušenia črevnej steny, mikrobioty a trávenia. Preto je dobré sa zamerať na napravenie črevného mikrobiómu doplňovaním probiotík. Ale pozor nie len tak hoci akými, pretože niektoré kmene produkujú histamín. S týmto nám poradia kvalifikovaný odborníci na základe odborného vyšetrenia.