Skalický zázvorník obsahoval zázvor (spisovným synonymom tohto slova je ďumbier). Pôvodná rastlina s koreňmi obsahujúca zázvor rástla v juhovýchodnej Ázii, odkiaľ sa pestovaním rozšírila do Číny, Indie, neskôr rastlinu priviezli Féničania do Grécka a sušený zázvor ako korenie Benáčania do Benátok. Na Slovensko sa plodina dostala ako pravdepodobne v 16.- 17. st. a využívala sa najmä v lekárstve pre jej odpozorované liečebné účinky pri žalúdočných problémoch, bolestiach hlavy a nevoľnostiach. Zázvor je nenáročná a nenápadná až meter vysoká rastlina podobná trstine , ktorú možno pestovať pre vlastnú potrebu aj v našich záhradách. Postupne sa skúmaním rozširoval okruh spoznaných liečebných účinkov zázvoru. Obsahuje viaceré vitamíny skupiny B, silice, pikantná látka gingerol, antiseptické , protizápalové a analgetické látky. Zázvor tlmí zrážanlivosť krvi, znižuje cholesterol, pomáha starším ľuďom pri liečbe artritídy (pri zápaloch kĺbov) a pri prekrvovaní periférnych častí tela. Najnovšie výskumy potvrdzujú, že zázvor bráni množeniu baktérií a vírusov, pomáha v prevencii proti respiračným ochoreniam, proti nádche, chrípke a najmä zvyšuje imunitu organizmu.
Zázvor má veľa pozitívnych účinkov na zdravie a je rastlinným pokladom, ktorý by nemal chýbať v domácnosti pri príprave slaných i sladkých pokrmov a nápojov. Nie je však všeliek a jeho užívanie je obmedzené odporučeným denným limitom okolo 5 – 10 gramov čistej sušiny.
Skalická firma Cukranka rodiny Vávrovej uvádza na trh skalický zázvorník podľa starej receptúry v jej pôvodnom tvare spojených dvoch dvojkrížov s odporúčaniami:
-konzumácie pečiva s liečebnými účinkami spôsobenými zázvorom a jej účinnou látkou gingerol
-trvanlivé pečivo môže byť vždy k dispozícii pre nečakané návštevy,
-raz alebo dvakrát týždenne na raňajky poskytuje prevenciu pred viacerými chorobami a zvyšuje imunitu
-skalický zázvorník poskytne svojimi látkami energiu na celý deň
Dr. P. Brezina júl 2018