Cesto:
- 200 g zmäknutého masla
- 6 žĺtkov
- 200 g xylitolu (alebo krupicového cukru)
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 220 ml mlieka
Plnka:
- 1,5 kg hrušiek
- 2 ks vanilkový cukor
- 1 lyžica mletej škorice
- 3 lyžice xylitolu (alebo akéhokoľvek sladidla na ktoré ste zvyknutí)
- 1 a pol balenia Zlatého klasu
- trocha vody
Sneh:
- 6 bielkov
- 150 g xylitolu (alebo krupicového cukru)
- hrsť nasekaných vlašských orechov na ozdobu (kľudne môžete vynechať alebo nahradiť inými obľúbenými orieškami)
Postup:
Oddelíme si žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a maslom. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec mlieko. Cesto vylejeme na maslom vymastený plech posypaný strúhankou a pečieme 15 minút na 170°C.
Medzitým si pripravíme plnku. Hrušky umyjeme, očistíme a nastrúhame nahrubo. Prebytočnú šťavu zlejeme a dáme variť spolu s cukrom a škoricou. Keď je zmes teplá, vlejeme Zlaty klas rozmiešaný v troche vody a chvíľu povaríme. Zmes necháme trochu vychladnúť a ešte vlažnú ju vylejeme na upečené cesto. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý nanesieme na plnku a stierkou uhladíme. Vrch posypeme posekanými vlašskými orechami. Pečieme 15-20 minút na 160°C. Dobrú chuť!