Hruškový koláč so snehom

Cesto:

  • 200 g zmäknutého masla
  • 6 žĺtkov
  • 200 g xylitolu (alebo krupicového cukru)
  • 250 g hladkej špaldovej múky 
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 220 ml mlieka

Plnka:

  • 1,5 kg hrušiek
  • 2 ks vanilkový cukor
  • 1 lyžica mletej škorice
  • 3 lyžice xylitolu (alebo akéhokoľvek sladidla na ktoré ste zvyknutí)
  • 1 a pol balenia Zlatého klasu
  • trocha vody

Sneh:

  • 6 bielkov
  • 150 g xylitolu (alebo  krupicového cukru)
  • hrsť nasekaných vlašských orechov na ozdobu (kľudne môžete vynechať alebo nahradiť inými obľúbenými orieškami)

Postup

Oddelíme si žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a maslom. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec mlieko. Cesto vylejeme na maslom vymastený plech posypaný strúhankou a pečieme 15 minút na 170°C. 

Medzitým si pripravíme plnku. Hrušky umyjeme, očistíme a nastrúhame nahrubo. Prebytočnú šťavu zlejeme a dáme variť spolu s cukrom a škoricou. Keď je zmes teplá, vlejeme Zlaty klas rozmiešaný v troche vody a chvíľu povaríme. Zmes necháme trochu vychladnúť a ešte vlažnú ju vylejeme na upečené cesto. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý nanesieme na plnku a stierkou uhladíme. Vrch posypeme posekanými vlašskými orechami. Pečieme 15-20 minút na 160°C. Dobrú chuť!