Pozná to asi väčšina z Vás. Je jeseň, čas kedy padajú orechy, počasie sa značne ochladzuje, jablká sa na Vás valia z každej strany… ak neviete čo s nimi, máme pre Vás riešenie ktoré je na sychravé jesenné dni ako stvorené. Tento koláč svojou škoricovou vôňou rozvonia každý domov a príjemne Vás zahreje počas chladných dní. Tento recept nie je náročný na prípravu a je jedným z mojich obľúbených. Odporúčam Vám ho vyskúšať.
Ingrediencie:
- 100g kryštálového cukru
- 1dl mlieka
- 4 vajcia
- 125g masla
- 200g hladkej múky
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 balenie prášku do pečiva
- 1 balenie škoricového cukru
- 4 väčšie jablká
- 100g celých vlašských orechov
- 2PL medu
- Ingrediencie na ozdobu:
- Šľahačka
- Vanilková zmrzlina
Postup:
- Najprv si z chladničky vyberieme maslo a uložíme ho na mierne teplé miesto, aby zmäklo. Jablká ošúpeme, nakrájame na tenké mesiačiky, zasypeme škoricovým cukrom a zamiešame.
- Na panvici si pripravíme karamel. 25g masla necháme roztopiť na panvici. Keď je maslo roztopené, pridáme k nemu 25g cukru a necháme skaramelizovať.
- Keď je karamel hotový (má jemne medenú farbu), pridáme k nemu vlašské orechy a jablká naložené v škoricovom cukri. Miešame a necháme karamel spojiť s orechmi a jabĺčkami.
- Karamelové jablká s orechmi dáme na spodok nádoby, v ktorej sa bude piecť koláč.
- Rozdelíme si vajíčka na žĺtky a bielky. K žĺtkom pridáme med, 75g kryštálového cukru a vanilkový cukor a vyšľaháme ich do peny.
- Pridáme 100g masla a šľaháme. Potom pridáme mlieko a znovu šľaháme.
- Do zmesi po častiach zašľahávame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Nakoniec vyšľaháme vaječné bielky na sneh a po častiach ich opatrne zapracujeme do cesta, tak aby bolo cesto nadýchané.
- Cestom zalejeme jablká v nádobe na pečenie. Vložíme do rúry predhriatej na 180°C a pečieme asi pol hodiny.
- Či je cesto hotové zistíme tak, že do neho pichneme špáradlom. Ak sa cesto na špáradlo neprilepí, cesto je hotové. Ak na špáradle ostane cesto, treba koláč ešte dopiecť.
- Keď je koláč upečený, necháme ho mierne vychladnúť, tupým nožom opatrne oddelíme okraje cesta od formy a koláč preklopíme na väčší tanier.
- Koláč chutí výborne ešte teplý v kombinácii so studenou vanilkovou zmrzlinou a šľahačkou.
- Prajem Vám dobrú chuť.
ilustračné foto
Tento recept nám zaslala Muffinka, ďakujeme