Zostalo vám pár jabĺčok a neviete, čo s nimi? Máme pre vás skvelý tip! Táto pochúťka je šťavnatá a jednoduchá na prípravu. Jablká sú univerzálna surovina, ktorá ladí takmer s každou ďalšou ingredienciou a v tomto recepte sa výborne dopĺňa s orechmi. Vďaka jablkám a zálievke koláč zostáva vláčny aj na druhý deň, preto ak preferujete šťavnaté koláče, skúste tento recept.
Ingrediencie
Na plech veľkosti 35×25 cm
Cesto
- 200 g polohrubej múky
- 180 g kryštálového cukru
- 4 vajcia
- 100 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 2 lyžice kakaa
Posýpka
- 5 väčších jabĺk
- 100 g posekaných vlašských orechov
Zálievka
- 250 ml smotany na šľahanie
- 2 vajcia
- 80 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
Tip na ozdobu
Koláč môžete preliať čokoládovou polevou a posypať nasekanými orieškami
Na prípravu cesta vymiešame žĺtky s cukrom, pridáme olej, mlieko a na záver múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka primiešame do cesta. Cesto vylejeme na plech vyloženým papierom na pečenie.
Jablká očistíme, nastrúhame nahrubo a vysypeme na cesto. Orechy nasekáme a posypeme na jablká. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 15 minút tak, aby koláč už nebol surový, ale ani úplne upečený. Vytiahneme z rúry a polejeme zálievkou, ktorú si pripravíme zmiešaním vajec, cukru a smotany. Vložíme naspäť do rúry a pečieme približne ďalších 20 minút. Či je koláč upečený skontrolujeme pomocou špáradla. Dajte si pozor, aby ste koláč nepiekli dlho, môže stratiť na vláčnosti. Po vytiahnutí z rúry ho necháme úplne vychladnúť a na záver môžeme poliať roztopenou čokoládou.
Prajeme dobrú chuť!
Skúsili ste naše recepty? Dajte nám o nich vedieť alebo pošlite foto na náš facebook a my ju zverejníme.