Karamel

Kto by nepoznal veľmi obľúbenú cukrovinku s názvom Karamel? Nie je nič lepšie, ako sa pritúliť pred dobrý film a nechať si v ústach roztopiť sladký karamelový cukrík. No viete vôbec odkiaľ sa jeho základná surovina vzala? Zatiaľ čo presná história karamelu nie je známa, je zaznamenané, že niekoľko amerických osadníkov v 17.storočí vyrábalo tvrdé bonbóny v kotlíkoch. Od tohto obdobia do začiatku osemdesiatych rokov minulého storočia niektorí dômyselní výrobcovia cukroviniek pridávali tuk a mlieko, zatiaľ čo varili cukor a vodu, čím vytvárajú tzv. Karamel . Počas tejto doby sa karamely vyrábali aj zo šťavy z cukrovej repy pretože rafinovaný cukor bol veľmi drahá surovina. 

Rôzne druhy karamelu sa vyrábajú zo základných zložiek: mlieko, kondenzované mlieko, kukuričný sirup, cukor, olej, maslo a melasa. Mlieko a kondenzované mlieko bránia karamelu, aby sa z neho stal tvrdý cukrík. Kukuričný sirup a melasa sa používajú na pridanie sladkosti rôznych druhov karamelu. Tuk je potrebný na to, aby si karamel zachoval svoju elastickú povahu. Pri výrobe karameliek používajú gurmánske cukrovinky maslo, preto že poskytuje najlepšiu kvalitu a chuť. Existujú stovky, ak nie tisíce chutí, textúr a žuvacích variácií v rôznych druhoch karamelu. Nízka teplota pár minút alebo stupňov bude mať za následok mierne žuvací karamel, zatiaľ čo pri varení sa získa tvrdý karamel. Karamelom je možné pridať takmer akúkoľvek príchuť ako čokoláda, vanilka, javor, maslo, krémy atď. 

Existujú dva najbežnejšie spôsoby karamelizácie cukru, ktoré tiež pomáhajú vytvárať rôzne druhy karamelu. Suchý spôsob zahrieva cukor bez pridania vody, až kým sa neroztopí a skvapalní. Potom sa pridajú maslové tuky a mlieko a zmes sa varí. Tým sa vytvorí tmavšia a silnejšia karamelová aróma. Mokrá metóda poskytuje iný typ karamelu a zároveň je to tiež najbežnejšia metóda používaná výrobcami karamelu. Pri mokrej metóde sa cukor a voda spolu zmiešajú a varia. Potom sa pridá maslo a mlieko. To vytvára ľahšiu chuť a o niečo menej žuvací karamel. Rôzne druhy karamelu zahŕňajú aj svetlé a tmavé karamely. Tieto rôzne typy karamelu majú tiež veľmi odlišné recepty. Svetlý karamel stvrdne v lesklom liste, ktorý vyzerá ako svetlo hnedé sklo na cukor. Tmavý karamel stvrdne na tvárnej šiu, mäkšiu textúru s intenzívnejšou karamelovou chuťou. Temný karamel je najbežnejší; to je to, čo sa zvyčajne nakupuje v obchodoch. Ľahký karamel sa častejšie používa na dekorácie alebo špeciálne dezerty . Karamely sú žuvacie kvôli tepelnej aktivácii medzi zložkami cukru a pevnými látkami z mlieka. To vytvára karamelizovanú chuť, proste MŇAM 🙂 

This Post Has 18 Comments

  1. 우리카지노계열

    I think this is one of the most vital information for me.
    And i’m glad reading your article. But wanna remark on some general things, The web site style is ideal, the articles is really great
    : D. Good job, cheers

  2. 더킹카지노

    Piece of writing writing is also a excitement, if you be familiar with afterward you
    can write or else it is complicated to write.

  3. 더킹카지노

    Really when someone doesn’t know after that its up
    to other viewers that they will assist, so here it occurs.

  4. SM 카지노

    Hi, I do think this is an excellent website. I stumbledupon it
    😉 I’m going to revisit once again since i have book-marked it.
    Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.

  5. 바카라 사이트

    I every time used to read paragraph in news papers but now as
    I am a user of internet thus from now I am using net for posts, thanks to web.

  6. It’s the best time to make a few plans for the future and it is time to
    be happy. I’ve read this publish and if I may I desire to suggest you few attention-grabbing
    issues or suggestions. Perhaps you could write next articles relating to this article.
    I want to read more things approximately it!

  7. Connie Ittner

    If some one wants expert view concerning running a blog afterward i recommend him/her to visit this web site, Keep up the good job.|

  8. Andrewthirl

    [url=https://mp3-mp3.mobi]лучшие песни слушать бесплатно[/url]

  9. Julianlargy

    [url=https://topmuzyka.mobi]песня ночь[/url]

  10. MatthewAnced

    [url=https://popsa.mobi]скачать музыку mp3[/url]

  11. Michaelstila

    [url=http://pesni-mp3.top/]популярная музыка 2021 слушать[/url]

  12. StephanTheah

    [url=https://mp3muzyka.mobi]музыка без остановок онлайн бесплатно[/url]

  13. Garnet Umholtz

    I blog quite often and I really thank you for your information. This article has truly peaked my interest. I am going to take a note of your blog and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your Feed too.|

  14. 우리카지노계열

    Thank you a bunch for sharing this with all people you
    actually know what you are talking about! Bookmarked.
    Please additionally visit my web site =). We can have
    a hyperlink trade agreement among us

  15. Ronaldcen

    [url=https://mp3kachat.com]скачать mp3 в хорошем качестве[/url]

  16. Wilburgor

    [url=https://free-pesni.mobi]песни мп3 бесплатно[/url]

  17. AntonMig

    [url=https://funmusic.mobi]скачать музыку с вк[/url]

Leave a Reply