Logo

Najznámejší, najpopulárnejší nápoj sveta nazývaný káva. Mnoho ľudí si ani nevie predstaviť ráno či celý deň možno aj život bez kávy. Na svete sa nenájde snáď nikto, kto by kávu nepoznal, neochutna,l nevedel ako vyzerá. Jej korene siahajú do Etiópie. Existuje mnoho povestí o objavení kávy. Tá najznámejšia pochádza z 9. storočia. Pastier, ktorý si počas pasenia svojich kôz všimol, že keď kozy požierajú bobule z istého kríka sú nezvyčajne čulé a aktívne. Pastier sa zveril miestnemu opátovi v kláštore. Ten z bobúľ uvaril nápoj a vypil ho pred večernými modlidbami. Dokázal sa koncentrovať niekoľko hodín a aj lepšie komunikovať s Bohom. O účinkoch sa zmienil aj ostatným mníchom a potom sa účinky kávy rozniesli veľmi rýchlo. Prenikli až do Arabského polostrova. Zmienky o pestovaní a obchode pochádzajú práve z Arabského polostrova presnejšie z Jemenu a siahajú do 15. storočia. Export kávy a zŕn z Etiópie do Jemenu aj do Perzie, Egypta,Sýrie či Turecka pochádza zo 16. storočia. Obchod z kávou bol prestížny a výnosný.V mestách na blízkom východe si ľudia kávu varili nielen doma ale začali sa otvárať verejné kaviarne nazývané Qahveh khaneh. Boli to miesta kde si ľudia nielen vychutnávali kávu, diskutovali,počúvali hudbu, sledovali divadlo a hlavne vymieňali si vedomosti a novinky. Do Európy prišla káva v roku 1720  konkrétne talianske Benátky. Vznikla tam prvá európska kaviareň Florián, ktorá funguje dodnes. Príchod kávy do Talianska však nebol jednoduchý. Cirkev kávu označila za samotné diablovo dielo a až pápež Clement VIII., ktorý kávu ochutnal  ju vyhlásil za pravý kresťanský nápoj. Postupne sa rozšírila do celej Európy a kaviarne rástli ako huby po daždi. Káva začala nahrádzať víno a pivo a v polovici 17.storočia prenikla do Ameriky. 

Káva dnes

V dnešnej modernej dobe poznáme rôzne druhy káv napríklad espresso, latte, frappé, piccolo aj bez kofeínu….  Z novších trendov v káve môžeme spomenúť napr. affogato – kopček zmrzliny zaliaty espressom alebo cold brew, ktorá vzniká zaliatím čerstvo namletých kávových zŕn vodou izbovej teploty. Používajú sa rôzne sirupy karamel,oriešok,čokoláda a iné. Káva sa tiež využíva aj v cukrárenskom priemysle. robia sa z nej rôzne krémy ale aj samotné zákusky.  Existuje aj tzv. zelená káva, ktorá vzniká bez praženia, a tak nestráca dôležité látky.Zelená káva je známa určite tým, že pomáha pri chudnutí, má však aj iné pozitívne vplyvy a účinky pre naše zdravie. Zelená káva zlepšuje činnosť mozgu, znižuje riziko rôznych životu nebezpečných ochorení, znižuje príjem cukrov, vstrebávanie tukov do krvi, podporuje zmenšenie obličkových kameňov a má aj iné účinky. 

Používajú sa dve základné skupiny:

káva arabica zo semien kávovníka arabského (Coffea arabica)

káva robusta zo semien kávovníka robusta (Coffea canephora/Coffea robusta)

O chuť a vôňu v mletej kávovej zmesi sa starajú rôzne druhy arabiky, o farbu druhy robusty. Čím je káva tmavšia a horkejšia, tým viac robusty obsahuje. Iba najdrahšie značky neobsahujú robustu. Kvalitatívne najvyššia úroveň kávy sa označuje ako premium gourmet / specialty coffee – prémiová odrodová káva.

Najdrahší druh kávy na svete je cibetková káva známa pod názvom Kopi Luwak. Pochádza z indonézie kde kopi znamená káva a luwak je druh cibetky. Táto šelma sa živý plodmi kávovníku, ktorých dužinu strávy a zrná vylúči spoločne s výkalmi. V jej trakte sa nachádza enzým proteáza a tá pôsobí, že kávové zrnká ostanú jemnejšie a majú menej horkú chuť. Vyprodukuje sa jej 500kg za rok a cena za 1kg sa pohybuje okolo tisíc dolárov, preto je aj najdrahšou kávou na svete.

Praženie kávy

Používajú sa takzvané pražičky na kávu.Najpoužívanejšie na tradičné praženie sú bubnové pražičky.Fungujú na princípe konvekcie a kondukcie. Konvekcia je teplo, ktoré sa odovzdá dotykom zrna o steny bubna a pražičky, kým kondukcia je teplo, ktoré sa odovzdá teplým vzduchom, ktorý prúdi okolo a medzi zrnami. Princíp praženia kávy je jednoduchý. V konštrukcii pražičky je umiestnený perforovaný bubon, ktorý má v sebe lopatky a je napojený na motor. Pod bubnom sú plynové horáky a na bubon je napojený cyklón s motorom. Bubon sa počas praženia točí a mieša kávu cca 50 krát za minútu. Pod ním horí oheň z horákov  ich intenzitu ovláda pražiar. Tento horúci vzduch sa nazýva cyklón, ktorý produkujú horáky a preťahujú ho cez bubon.Primárne sa káva praží vďaka  dotyku o tento horúci bubon(konvekcia cca 70%) a potom druhotne vďaka horúcemu vzduchu, ktorý cez ňu prechádza(kondukcia cca 30%). Praženie sa ukončuje pri dosiahnutí požadovaného odtieňa kávy. Ďalší postup je ochladenie na ,ktoré slúži chladiaci bubon, ktorý je umiestnený v konštrukcii pražičky. Bubon je tvorený dvoma otočnými ramenami, ktoré počas procesu chladenia prehrabávajú kávu. Má dierované dno, ktoré je napojené na motor a jeho funkciou je odsávať vzduch. Pred ukončením praženia pražiar zapne otáčanie ramien súčasne aj s motorom. Horúca káva sa vysype do bubna a v tom momente sa začne chladiť káva. Motor tlačí studený vzduch pomedzi horúce zrná. Na rovnomerné vychladenie a premiešanie slúžia otočné ramená. Tento proces vychladenia kávy na izbovú teplotu trvá do piatich minút.

Dalo by sa povedať, že káva patrí svetu,alebo svet káve. Na každom rohu sú kaviarne,bufety,nápojové kávomaty…… Dnes dostaneme kúpiť rôzne druhy kávy v hypermarketoch,kaviarňach rôznych e-shopoch. Dokonca existujú rôzne kurzy na prípravu a rozoznávanie kávy. V súčasnosti je káva trend a neustále nás prekvapuje.