Logo

Možno by ste ani nemysleli, že aj tento zákusok má svoju históriu, pôvod. Nie je až taká jasná ale hovorí sa, že pôvodne vznikol v Slovinskom Blede v roku 1953 Srbským šéfkuchárom Ištvánom Lukačevičom. No nie je tomu tak. Prvá zmienka o lístkovom ceste, čo je základ krémešu je zo 16. storočia avšak o zákusku Mille-feuille, ktorý je vo francúzsku obdobou krémešu je z roku 1733 v anglickej kuchárskej knihe The Modern Cook od francúzskeho kuchára Vincenta La Chapelle. Len  v nej sa miesto šľahačky a vanilkového krému používal len džem a marmeláda. Dnešnú modernú podobu priniesol francúzsky génius Marie-Antoine Carême na začiatku 19. storočia. Predstavil sa na Viedenskom kongrese  ako kulinárska hviezda v rokoch 1814- 1815. To bol asi ten moment kedy svet poznal pravú chuť krémešu. 

Čo vlastne krémeš je?

Je to zákusok z lístkového cesta plnený krémom chantilly a pudingovým krémom. Krém chantilly je názov pre správne vyšľahanú šľahačku, ktorá je ochutená pravou vanilkou. Názov je odvodený od francúzskeho zámku neďaleko Paríža. 

Poznáme viacero druhov krémešov:

Viedenský  pozostáva z lístkového cesta, pudingového a šľahačkového krému na vrchu zdobený sladkou cukrovou polevou. 

Medový je trochu iný, má základ z medových plátov, medovú chuť dopĺňa vanilkový a šľahačkový krém posypaný cukrom.

Francúzsky, ktorý pozostáva z lístkového cesta, šľahačky, vanilkového pudingu a na vrchu je poliaty čokoládovou polevou. 

Ten najznámejší Francúzsky si môžete skúsiť upiecť podľa receptu:

Suroviny:

Ostatné:  

Postup:

Lístkové cesto rozdelíme na dve časti, každú z nich rozvaľkáme a upečieme na 220 stupňov asi 8 minút na obrátenej strane plechu. Cesto pred pečením popicháme vidličkou.

Po upečení necháme vychladnúť.

Pripravíme si krém tak, že si najskôr vyšľaháme z bielkov tuhý sneh a zasypeme ho preosiatym práškovým cukrom. V hrnci privedieme k varu liter mlieka s kryštálovým cukrom, žĺtkami, vanilkovými cukrami a vanilkovými pudingami. Uvaríme puding a ešte do teplého všľaháme maslo, jemne primiešame tuhý sneh zasypaný práškovým cukrom a nakoniec pridáme rum.

Túto pudingovú hmotu nalejeme do hlbokého plechu na spodný plát upečeného lístkového cesta. Necháme vychladnúť a potom dáme stuhnúť na hodinu do chladničky. Po stuhnutí pudingu vyšľaháme šľahačku a natrieme ňou pudingovú vrstvu.

Na šľahačku priložíme opačne vrchný plát upečeného cesta, aby hrboľatá časť bola v šľahačke.

Roztopíme nad parou čokoládu s maslom a olejom a plát natrieme. Plech vložíme nazad do chladničky poriadne stuhnúť. Potom pekne ostrým tenkým nožíkom nakrájame.

Hotovo prajeme dobrú chuť.