Laktózová intolerancia

Laktóza je mliečny cukor z chemického hľadiska označovaný ako disacharid zložený z dvoch jednoduchých cukrov: D- glukózy a D- galaktózy. Laktóza tvorí až 7% ľudského materského mlieka. Aby naše telo mohlo laktózu zužitkovať, najprv ju musí rozložiť na jednotlivé jednoduché cukry a to pomocou enzýmu laktáza. Tento enzým laktózu štiepi a potom sa jednoduché cukry vstrebávajú črevami. Laktóza je prítomná u všetkých cicavcov a jej aktivita je najvyššia počas dojčenia. Počas dospievania činnosť laktózy slabne a postupne môže človek schopnosť tráviť mliečny cukor stratiť. Tu už máme nápovedu čo je laktózová intolerancia. Naše telo nedokáže štiepiť laktózu, buď enzým nefunguje alebo ho nemá dostatočné množstvo. Potom nastávajú tráviace ťažkosti po konzumácii mliečnych výrobkov. Mnohí si laktózovú intoleranciu mýlia s alergiou na mlieko. Ak máte alergiu na mlieko, jeden z príznakov sú kožné problémy, ekzém, opuchy, urtikária, dýchacie ťažkosti, v ťažkých prípadoch aj anafylaktická reakcia.

Typy laktózovej intolerancie:

  • Vrodená: ojedinelá, prejavuje sa už po narodení konzumáciou prvého mlieka. Ostáva na celý život.
  • Primárna oneskorená: najrozšírenejšia, vekom sa schopnosť tráviť laktózu stráca.
  • Sekundárna: je spôsobená poškodením buniek tenkého čreva, ktoré produkujú laktázu. K takémuto poškodeniu môže dôjsť napr. pri celiakii, Crohnovej chorobe alebo pri gastroenteritíde.

Typickými príznakmi sú kyslo zapáchajúca stolica, bolesti brucha až koliky, nadúvanie, prelievanie črevného obsahu, pocit plnosti, škvŕkanie v bruchu, plynatosť. U dojčiat neprospievanie a úbytok na váhe. Tieto príznaky sa dostavia zväčša pol až hodinu po požití mliečnych výrobkov. 

Laktóza sa nenachádza len v mliečnych výrobkoch, ale aj v liekoch. Výnimku tvoria jogurty, acidká, zakysanky, cmary pre obsah probiotík, ktoré štiepia laktózu.

Po odsledovaní príznakov nasleduje vyšetrenie u lekára. Používajú sa dva spôsoby:

Laktózovým tolerantným testom

Pacient vypije roztok s obsahom 50g laktózy. Následne v rôznych časových intervaloch sa odoberá krv, v ktorej sa stanovuje hladina glukózy. Keďže laktóza je štiepená laktázou na jednoduché cukry ( galaktóza a glukóza) jej hladina v krvi by mala stúpať. Keď nestúpa, aktivita laktázy je znížená.

Vodíkovým dychovým testom:

Toto vyšetrenie je menej invazívne. Tiež sa vypije roztok a v rôznych časových intervaloch sa meria koncentrácia vodíka vo vydýchnutom vzduchu. Vodík je v zvýšenej miere produkovaný črevnými baktériami z nestrávenej laktózy.

Liečba je následovná:

Pri novorodencoch a batoľatách sú mliečne náhrady so zníženým obsahom laktózy. U starších detí a dospelých je liečba individuálna. Záleží od aktivity laktázy v čreve. 

Treba si odsledovať, ktoré potraviny nám robia ťažkosti a ktoré nie. Ak nám robí problémy všetko, tak sa treba vyhýbať mliečnym výrobkom. Problémy by nemali robiť jogurty a podobné potraviny s obsahom živých kultúr, pretože tie dokážu štiepiť laktózu. Z kmeňov probiotík sú vhodné laktobacily a bifidobaktérie, ktoré treba doplňovať. Pre zlepšenie trávenia laktózy sú vhodné aj farmaceutické prípravky, ktoré obsahujú enzým laktázu a užívajú sa pred konzumáciou mliečnych výrobkov.

Treba pamätať na to, že laktózová intolerancia nie je alergia, ale enzymatická porucha.

Vedeli ste, že v Afrike a Ázii je intolerancia na laktózu úplne bežná a trpí ňou až 95% populácie oproti Európe a Severnej Amerike, kde trpí touto poruchou menej ako 10% populácie? Dôvod je jednoduchý, u nás sú mliečne výrobky bežné a trh je bohatý oproti Afrike a Ázii. Tam nekonzumujú také množstvo mliečnych výrobkov. Takže intolerancia je u nich úplne bežné ochorenie.

Najlepším spôsobom, ako sa zbaviť príznakov laktózovej intolerancie je obmedzenie konzumácie mliečnych potravín a dbanie na dostatočný príjem vápnika z iných potravín. Dobrým zdrojom je napríklad špenát, brokolica, pomaranče alebo aj sójové mlieko.