Logo

Lepok je prírodná bielkovina tvorená z gliadínu a gluteínu, ktoré sa spolu so škrobom nachádzajú v endosperme semien niektorých obilnín. Pri spracovaní cesta je veľmi dôležitý. Spojením s vodou je cesto lepkavé a okrem toho dodáva cestu pružnosť a drží ho pohromade. Vďaka lepku je cesto a iné pečivá chrumkavé, preto je veľmi dôležité pri bezlepkových múkach dávať pozor aby cesto bolo vlhké inak by bolo ako piesok. Obilniny obsahujúce lepok sú pšenica jedno a dvojzrnná, špalda, jačmeň, žito, ovos, zelená špalda. Dnes už je alergia alebo celiakia úplne bežná. Pacienti s touto diagnózou si musia dávať veľký pozor na to čo zjedia. Našťastie s týmto nie je žiadny problém. Bezlepkové potraviny sú dostupné v supermarketoch, menších potravinách, rôzne e-shopy alebo môžete využiť preskripciu cez odborného lekára. Na trhu sú rôzne múky na prípravu domáceho pečiva alebo si už hotový produkt môžete kúpiť okrem toho sú dostupné cestoviny, sladké a slané sušienky v podstate všetko čo je zdravý človek. Mnohí z nás si myslia, že celiakia a alergia na lepok je to isté, no nie je tomu tak. Medzi týmito dvomi diagnózami je rozdiel. Viac info tu – Alergia na lepok

Celiakia je autoimunitné ochorenie spôsobené neznášanlivosťou lepku, ktoré u geneticky predisponovaných osôb vedie k tvorbe protilátok proti tkanivovej transglutamináze a k poškodeniu sliznice tenkého čreva”. V preklade je to dedičné ochorenie, kde po konzumácii potravín s lepkom sa tenké črevo zapáli a organizmus vytvára protilátky. Celiakia sa neprejaví hneď po konzumácii lepku ale hodiny, dni alebo mesiace. U niektorých pacientov sa vôbec neprejavujú príznaky. Doteraz neexistuje liečba celiakie len bezlepková diéta, ktorá trvá doživotne. Odborný lekár, ktorý rieši celiakiu je gastroenterológ. 

Príznaky celiakie: 

Malé deti neprospievajú sú dlhodobo nepokojné a podráždené. 

Náznak celiakie u dospievajúcich detí môže byť oneskorený nástup puberty. 

Pri podozrení na celiakiu lekár pošle pacienta do odbornej ambulancie, kde lekár urobí potrebné vyšetrenia na zistenie celiakie. 

Aj napriek prebiehajúcim rôznych výskumov ešte nie je konkrétna liečba. Najúčinnejšia je veľmi prísna bezlepková diéta. Príznaky ustúpia do dvoch týždňov, ale v niektorých prípadoch ústup múže trvať aj niekoľko mesiacov. Protilátky z krvi vymiznú v priebehu tri až dvanásť mesiacov. Podľa toho, ako bolo tenké črevo poškodzované lepkom závisí dĺžka rekonvalescencie. Pri nákupe potravín si pacient s touto diagnózou musí dávať veľký pozor čo kupuje a musí študovať zloženie výrobkov. U niektorých je značka preškrtnutá pšenica, ale niekedy ani to nestačí. Niekde sa môžete stretnúť s poznámkou obsahuje ,,stopy lepku” je to v poriadku potraviny, ktoré obsahujú menej ako 20 miligramov lepku na kilogram produktu je bezpečné. 

Potraviny ktoré sú nevhodné: 

Sú aj potraviny, ktoré môžu obsahovať lepok: 

Ovos je veľmi diskutovanou obilninou, sám osebe glutén neobsahuje, no môže ním byť kontaminovaný 

Tieto potraviny môžu obsahovať lepok alebo jeho stopové množstvo. Tie ktoré sú označené s veľmi nízkym obsahom lepku nemôžu obsahovať viac ako 100 miligramov na kilogram potraviny. 

Z nápojov nemôžu konzumovať pivo, ležiak a limonády sladene sladom 

Riziko kontaktu s gluténom nesie aj konzumácia týchto zložiek potravín podľa údajov o zložení výrobku na obale: hydrolyzované rastlinné bielkoviny, škrob, modifikovaný škrob, príchute, arómy, dextrín, slad, jačmenný alebo pšeničný sirup, melasa. Ďalej glutén môžu obsahovať aj niektoré lieky, rúž, miesto klasických obálok kupovať samolepiace, lebo v lepidlo môže obsahovať glutén. 

Aby sme nehovorili len o zakázaných potravinách, tak spomenieme tie ktoré sú bez problému a celiatikovi neublížia. 

Medzi tieto potraviny patria: 

Veľmi dôležité je nepodceňovať a dodržiavať bezlepkovú diétu. 

Medzi najčastejšie chyby pri úprave jedla patria: 

Nezabúdajte na pravidlá diéty. Aj s diétou sa dá žiť kvalitný bezproblémový život, len trochu pozornosti čo kupujete a budete sa cítiť zdravo. Hlavu hore, pri dnešných možnostiach celiatik žije úplne normálny život.