Letná višňová torta

  • Post author:
  • Post category:Recepty

Letná višňová torta so šľahačkou

Suroviny na korpus o priemere 20 cm:

  • 5 vajec
  • 130 g krupicového cukru
  • 60 g oleja
  • 35 g kakaa
  • 50 g hladkej múky
  • 30 g polohrubej múky

Višňová náplň:

  • 1 pohár zaváraných višní (350 g višní + šťava)
  • 2 PL Zlatého klasu
  • 3 PL griotky, čerešňovice
  • práškový cukor podľa chuti

Šľahačkový krém:

  • 250 g mascarpone
  • 450 ml smotany na šľahanie 33%
  • 2 PL práškového cukru
  • strúhaná čokoláda na ozdobu
  • 8 ks višní aj so stopkou na ozdobu

 

Postup na korpus:

Rúru predhrejeme na 160°C a tortovú formu s priemerom 20 cm vyložíme papierom na pečenie.Bielky s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh tak, že najskôr šľaháme len samostatné bielky na stredných otáčkach, až sa vytvorí pena začneme pomaly pridávať cukor a zvýšime otáčky na maximum. V druhej miske vyšľaháme žĺtky za postupného pridania oleja. Pridáme ich k vyšľahaným bielkam a ručne premiešame. Obidve múky a kakao preosejeme do misy a opatrne vareškou alebo stierkou vmiešame do zmesi, najlepšie v dvoch dávkach. Cesto vylejeme do pripravenej formy, uhladíme do roviny a dáme piecť do vyhriatej rúry približne na 20 minút. Po 20 minútach si špajdľou overíme či je korpus upečený. Po upečení ho necháme vychladnúť vo forme, následne nožom orežeme boky a korpus vyklopíme.

Náplň:

Višne zlejeme a odkôstkujeme. ¾ šťavy dáme do hrnca a privedieme k varu, v zvyšnej ¼ rozmiešame Zlatý klas a prilejeme k vriacej šťave. Chvíľu spolu povaríme, šťava by mala trochu zhustnúť. Odstavíme zo sporáka, necháme vychladnúť, prilejeme griotku alebo čerešňovicu a podľa chuti osladíme (my sme dali 3 lyžice cukru).

Šľahačkový krém:

Mascarpone, smotanu na šľahanie a cukor dáme do misky a spolu vyšľaháme. Najskôr na nižších otáčkach než sa mascarpone rozmieša, potom otáčky zvýšime. Vďaka mascarpone je krém pevnejší a krásne drží tvar.

Zostavenie torty:

Korpus dvakrát vodorovne prerežeme, vzniknú nám tri pláty. Prvý plát položíme na tácku alebo podnos a pokvapkáme pripravenou višňovou šťavou . Rozotrieme približne ⅓ šľahačkového krému a poukladáme polovicu višní. Priklopíme druhým plátom a postup opakujeme. Zakončíme posledným plátom a celú tortu potrieme zvyšným krémom. Malé množstvo krému si necháme na ozdobu. Boky torty ozdobíme strúhanou čokoládou (náš tip je pomocou stierky nahrnúť  čokoládu k okrajom torty). Krém, ktorý sme si odložili na ozdobu dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nastriekame na vrch torty malé kopčeky. Do stredu každého z nich jemne zatlačíme jednu višňu. Ak nám zvýši nastrúhaná čokoláda, môžeme ňou posypať stred torty. Tortu dáme stuhnúť do chladničky najlepšie cez noc.

Dobrú chuť!