Počas letných horúčav je príjemné odľahčiť naše trávenie a potešiť chuťové poháriky zaujímavou kombináciou chutnej a lokálnej zeleniny, či už čerstvo odtruhnuté z vlastnej úrody, alebo kúpene na trhu od lokálnych pestovateľov.
Tento jednoduchý zeleninový recept s pridaním tofu si získa nejedného pána.
Čas prípravy: cca 15 minút
Čas varenia: cca 30 minút
Ingrediencie
- 4 väčsie rajčiaky
- 2 mrkvy
- 2 hrste mladého hrášku (sterilizovaný, mrazený, čerstvý)
- 2 balenia bieleho tofu
- 1/4 pór
- 2 malé červené cibuľky
- slnečnicový olej
- rasca drvená
- soľ
- majoránka
- nové čierne korenie celé
- bazalka (čerstvá alebo sušená)
- bobkový list
- maslo
- jasmínová ryža (alebo cestoviny)
Postup
- Ošúpeme a nakrájame si červenú cibuľku.
- Do vyššej panvice alebo woka (môže byt aj hrniec) dáme trošku oleja a pridáme cibuľku. Orestujeme cca 3 minútky.
- Kým sa cibuľka restuje,dáme si do rýchlovarnej konvice zovrieť asi 1 liter vody.
- Rajčiaky nakrájame na kocky. Pridáme ich k cibuľke, zalejeme vriacou vodou,pridáme asi 5 – 10 celých listov čerstvej bazalky (v závislosti na veľkosti listov). Pomiešame a prikryjeme pokrievkou. Za občasného miešania necháme variť, kým rajčiaky nezmäknú.
- Tofu si nakrájame na menšie kocky.
- Pór očistíme,umyjeme a nakrájame na kolieska alebo polmesiačiky.
- Mrkvu ošúpeme,umyjeme a nastrúhame na jemno.
- Po tom,čo rajčiaky zmäkli, ich odstavíme z ohňa a ponorným mixérom rozmixujeme na kašu. Ak nám vadia rajčiakové semienka,hmotu prepasírujte cez sitko s jemnou štruktúrov a ostane nám čistá riedka tekutina bez semienok a väčších častí,prípadne nerozmixovaných šupiek. Varíme približne 15 minút.
- K rozmixovanej kaši pridáme nakrájané tofu, pórik, nastrúhanú mrkvičku a hrášok.
- Pridáme 1 stredne veľký bobkový list, majoránku, 1 čl soli a drvenej rasce, 5 guličiek čierneho korenia. Ak je potrebné, pridáme trocha vody.
- Všetko to necháme spolu variť cca 20 min. Za občasného miešania skontrolujeme.
- Ochutnáme a keď je hrášok mäkký a tofu prehriate, pridáme kusok masla. Necháme ho rozpustiť.
- Uvaríme si podľa návodu jasmínovú ryžu.
Letné tofu podávame na ryži. Ak nie ste fanúšik ryže, môžete vyskúšať cestoviny alebo špagety.
Tip: V prípade, že vám nechutia v omáčke rajčiakové šupky, tak rajčiaky nekrájajte na kocky, ale iba narežte do kríža a dajte ich variť v celku. Po cca 7 min.vyberte opatrne z hrnca, nechajte ochladnúť a šupku opatrne stiahnite. Rajčiny prekrojte na 4 časti a dajte späť na panvicu variť kým nebudú mäkké.
Ak máte tvrdší hrášok povarte ho do jeho zmäknutia.
Poznámka:
Prvý deň je cítiť chuť bieleho tofu a omáčky. Na druhý deň tofu natiahne chuť omáčky a jedlo sa krásne spojí.
Dobrú chuť!
Tento recept nám poskytla TinTin