Mandľovo – karamelová torta s banánmi
Suroviny na cesto:
- 6ks vajec
- 7PL cukru
- 4PL polohrubej alebo špaldovej múky
- 100g mletých mandlí (iných orechov)
- 1⁄2 prášku do pečiva
Suroviny na karamel
- 1 1⁄2 šálky cukru
- 1⁄4 šálky vody
- 180ml šľahačkovej smotany
Suroviny na karamelový krém:
- 500g mascarpone
- 250ml šľahačkovej smotany
Tip: miesto karamelu môžeme použiť aj karamelové salko
- 4ks banány
Postup:
Ako prvé si pripravíme korpus. Bielky s cukrom vyšľaháme do hustého snehu. Potom zašľaháme žĺtky a pomaly ručne primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva. Nakoniec pridáme mleté orechy. Formu si vystelieme papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 stupňov asi 60 minút. Po upečení necháme postáť asi 20 minút vo forme a až potom dáme dole formu. Po úplnom vychladnutí korpus prerežeme dvakrát.
Než sa nám korpus pečie pripravíme si karamel. Cukor varíme vo vode, až kým sa nám nerozpustí. Uberieme z plynu a za občasného miešania necháme bublať 4-5 minút. Hmota hustne, preto treba rýchlo miešať a potom rýchlo začne hnednúť a karamelizovať. Smotanu treba mať horúcu vopred, lebo karamel sa rýchlo spáli. Akonáhle je hmota svetlo hnedá, dáme ju dole z plameňa a pridáme horúcu smotanu. Rozmiešame a ešte pár minút povaríme. Necháme vychladnúť najprv vo vodnom kúpeli, potom v chladničke.
Posledná príprava je karamelový krém. Mascarpone vyšľaháme so šľahačkovou smotanou a pridáme k vychladnutému karamelu.
Ideme vrstviť. Na spodný plát natrieme tenšiu vrstvu krému, poukladáme kolieska banánu a prekryjeme ďalšou vrstvou korpusu. Znova zopakujeme. Takto naplnenú tortu potrieme krémom a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
Dobrú chuť.