Logo

Mandľovo – karamelová torta s banánmi

Suroviny na cesto:

Suroviny na karamel

Suroviny na karamelový krém:

Tip: miesto karamelu môžeme použiť aj karamelové salko

Postup:

Ako prvé si pripravíme korpus. Bielky s cukrom vyšľaháme do hustého snehu. Potom zašľaháme žĺtky a pomaly ručne primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva. Nakoniec pridáme mleté orechy. Formu si vystelieme papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 stupňov asi 60 minút. Po upečení  necháme postáť asi 20 minút vo forme a až potom dáme dole formu. Po úplnom vychladnutí korpus prerežeme dvakrát. 

Než sa nám korpus pečie pripravíme si karamel. Cukor varíme vo vode, až kým sa nám nerozpustí. Uberieme z plynu a za občasného miešania necháme bublať 4-5 minút. Hmota hustne, preto treba rýchlo miešať a potom rýchlo začne hnednúť a karamelizovať. Smotanu  treba mať horúcu vopred, lebo karamel sa rýchlo spáli. Akonáhle je hmota svetlo hnedá, dáme ju dole z plameňa a pridáme horúcu smotanu. Rozmiešame a ešte pár minút povaríme. Necháme vychladnúť najprv vo vodnom kúpeli, potom v chladničke.

Posledná príprava je karamelový krém. Mascarpone vyšľaháme so šľahačkovou smotanou a pridáme k vychladnutému karamelu. 

Ideme vrstviť. Na spodný plát natrieme tenšiu vrstvu krému, poukladáme kolieska banánu a prekryjeme ďalšou vrstvou korpusu. Znova zopakujeme. Takto naplnenú tortu potrieme krémom a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

Dobrú chuť.