Suroviny:
- 180 g maslo
- 180 g práškový cukor
- 6 PL med
- 4 PL smotana na šľahanie
- 1 ks vajce
- 1 KL kakao
- 450 g hladká múka
- 1,5 KL jedlá sóda
Plnka:
- 250 g maslo
- 1 konzerva karamelové salko
Sirup:
- 2 PL kryštáľový cukor
- 50 ml rum
- 150 ml voda
Postup:
Na vodnom kúpeli šľaháme asi 5 minút maslo, cukor, med, smotanu, vajce a kakao. Keď sa suroviny pekne spoja pridáme múku zmiešanú so sódou bikarbónou. Cesto premiešame a prikryté necháme odstáť 5 minút.
Nachystáme si 5 papierov na pečenie. Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí, ktoré vyvaľkáme buď do guľata alebo v tvare obdĺžnika či štvorca. Takto vyvaľkané cesto vložíme na plech a pečieme pri 180 stupňoch cca 4 minúty. Zo zvyšného cesta urobíme len placku, tá bude slúžiť ako mrvenička na vrch Marlenky.
Ak sa nám s cestom zle pracuje tak ho pomúčime.
Pripravíme si karamelový krém. Maslo vyšľaháme do peny a primiešame karamelové salko. Vznikne nám hladký krém. Pokiaľ nemáme karamelové salko môže byť aj obyčajné, stačí ho variť 2 hodiny pod vodou.
V miske si zmiešame kryštáľový cukor, vodu a rum. Týmto sirupom budeme jednotlivé pláty cesta polievať.
Vezmeme prvý plát cesta, ktorý uložíme na podnos a pokvapkáme ho sirupom. Potrieme ho časťou krému, vezmeme ďalší plát cesta, ktorý potrieme sirupom aj zospodu, vrchu a prichádza na rad opäť krém. Takto pokračujeme ďalej. Posledný plát cesta potrieme sirupom, zvyšným krémom potrieme vrch ale aj boky.
Zvyšné cesto rozmrvíme v rukách a posypeme ním celú Marlenku. Na boky môžeme jemne pritlačiť, takto posypanú marlenku polejeme cik-cak sirupom. Odložíme ju stuhnúť do chladničky aspoň cez noc.
Kto má rád môže do posýpky pridať aj nasekané orechy.
Prajeme dobrú chuť.
Skúsili ste naše recepty? Dajte nám o nich vedieť alebo pošlite foto na náš facebook a my ju zverejníme.