Marlenka

Suroviny:

  • 180 g maslo
  • 180 g práškový cukor
  • 6 PL med
  • 4 PL smotana na šľahanie
  • 1 ks vajce
  • 1 KL kakao
  • 450 g hladká múka
  • 1,5 KL jedlá sóda

Plnka:

  • 250 g maslo
  • 1 konzerva karamelové salko

Sirup:

  • 2 PL kryštáľový cukor
  • 50 ml rum
  • 150 ml voda

Postup:

Na vodnom kúpeli šľaháme asi 5 minút maslo, cukor, med, smotanu, vajce a kakao. Keď sa suroviny pekne spoja pridáme múku zmiešanú so sódou bikarbónou. Cesto premiešame a prikryté necháme odstáť 5 minút. 

Nachystáme si 5 papierov na pečenie. Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí, ktoré vyvaľkáme buď do guľata alebo v tvare obdĺžnika či štvorca. Takto vyvaľkané cesto vložíme na plech a pečieme pri 180 stupňoch cca 4 minúty. Zo zvyšného cesta urobíme len placku, tá bude slúžiť ako mrvenička na vrch Marlenky.

Ak sa nám s cestom zle pracuje tak ho pomúčime.

Pripravíme si karamelový krém. Maslo vyšľaháme do peny a primiešame karamelové salko. Vznikne nám hladký krém. Pokiaľ nemáme karamelové salko môže byť aj obyčajné, stačí ho variť 2 hodiny pod vodou. 

V miske si zmiešame kryštáľový cukor, vodu a rum. Týmto sirupom budeme jednotlivé pláty cesta polievať.

Vezmeme prvý plát cesta, ktorý uložíme na podnos a pokvapkáme ho sirupom. Potrieme ho časťou krému, vezmeme ďalší plát cesta, ktorý potrieme sirupom aj zospodu, vrchu a prichádza na rad opäť krém. Takto pokračujeme ďalej. Posledný plát cesta potrieme sirupom, zvyšným krémom potrieme vrch ale aj boky.

Zvyšné cesto rozmrvíme v rukách a posypeme ním celú Marlenku. Na boky môžeme jemne pritlačiť, takto posypanú marlenku polejeme cik-cak sirupom. Odložíme ju stuhnúť do chladničky aspoň cez noc.

Kto má rád môže do posýpky pridať aj nasekané orechy.

Prajeme dobrú chuť.

Skúsili ste naše recepty? Dajte nám o nich vedieť alebo pošlite foto na náš facebook a my ju zverejníme.