Logo

Med je najstaršia a najzdravšia sladká pochutina, ktorú svet pozná. Používa sa alebo je známa už niekoľko desiatok tisíc rokov. Med je nositeľom niekoľkých prezývok ako sladký nektár, elixír života, tekuté zlato a podobne. Výnimočný je svojimi blahodarnými účinkami na ľudský organizmus. Najstarší dôkaz o používaní medu pochádza z mesta Eilos zo Švédska. Ide o odtlačok zubov dieťaťa v zmiešanej hrude živice s medom, čo bola praveká žuvačka. Odhad veku nálezu vedci určili na 9 tisíc rokov. Komu vlastne môžeme byť vďačný za tento blahodarný chutný produkt? Nie je to tento raz človek, ale usilovné, pracovité žlto čierno pruhované včielky. V mnohých prípadoch si môžeme všimnúť, že včely sú symbolom ,, kráľovstva”. Začalo to už v Egypte v prvej dynastii cca pred 3200 rokmi p.n.l.. Podľa egyptských legiend boli včely žijúcimi slzami boha slnka Ra. Už Egypťania používali med do jedál, nápojov dokonca v kozmetike aj medicíne. Mnoho kultúr med uctievalo, ako dar alebo pokrm bohov. Ako jediné sladidlo bol používaný až do 19. storočia.

Keď sa pozrieme na med tak je to viskózna, sladká a lepkavá tekutina od bielej až po tmavo jantárovú farbu. Keď sa pozrieme na výrobu medu tak je veľmi zaujímavá. 

Začíná výletom včiel prieskumníc, ktoré zistia smer a vzdialenosť ku zdroju potravy a odovzdajú informácie v úli ostatným včelám osmičkovým tancom. Po prebratí informácie z úľa vyletia včely lietavky, ktoré si napĺňajú medové vačky. Po naplnení sa vracajú do úľa, kde nektár, ktorý priniesli rozkladajú vo voľných bunkách na plástoch a odparujú z neho prebytočnú vodu vetraním, tým ho zahustia. Popri tom opakovane nasávajú nektár cez hltanové žľazy, ktoré produkujú enzýmy a pridávajú sa do nektáru. Enzýmy štiepia zložité cukry na jednoduché- hroznový a ovocný cukor. Po tejto úprave môžeme hovoriť o mede. Ďalej tento med ukladajú nad plodové teleso až po povrch buniek a zaviečkujú včelím voskom. Takto uskladnený med im slúži ako potrava pre ich potomstvo a na prečkanie zimy. 

Veľmi zaujímavá vlastnosť medu je, že sa nepokazí. Vďaka vysokému obsahu cukru, ktorý procesom osmózy ničí baktérie. Ani kvasinky zo vzduchu sa na ňom neuchytia vďaka nízkému obsahu vody. Zloženie medu je z cukrov, vody a iných zložiek, ktoré závisia od zmesi kvetov, ktoré včely navštívili a podľa lokality, obdobia, sezóny a jednotlivých včelstiev. Med je bohatý na minerály, vitamíny, hormóny, enzýmy, inhibítory, peľ a organické farbivá. Preto je aj veľmi používaný vo farmaceutickom priemysle, medicíne a liečiteľstve. Ako sme spomínali med má viacero odtieňov farieb, ktoré sa určujú podľa Pfudovej stupnice. Pri mede sa neurčuje len farba, ale aj jeho čírosť, vôňa, aróma, príchuť, viskozita a kryštalizácia. Typickou vlastnosťou medu je kryštalizovanie, podľa ktorého sa zisťuje jeho pravosť. Ak sa nám stane, že kryštalizuje vôbec to nevadí stačí ho zohriať na 50 stupňov, nie však viac aby sme nezničili citlivé enzýmy. Najjednoduchší spôsob je vodný kúpeľ. 

Poznáme niekoľko druhov medu, ktoré sa určujú podľa kritérií alebo kombinácií: – podľa zdroja, z ktorého včely vyrábajú med; včelárska rastlina 

Druhy včelieho medu: 

Ďalším zaujímavým produktom je medovina. Tak ako už med poznali Egypťania tak aj medovinu. V 9- 11. storočí bola medovina označovaná za typycký slovanský nápoj využívaný pri obradoch ale aj v bežnom živote. V 18. storočí bola najlepšia medovina vyrábaná v Levoči. 

Poznáme tri druhy medoviny:

Medovina tradič– je vyrobená z medu a vody bez ďaľších príchutí. Vďaka tomu je najvznešenejšia, najprirodzenejšia bez príchute rôznych prímesí. Jej nedostatky sa nedajú zakryť. Zvyčajne je najdrahšia a znalcami najuznávanejšia. 

Medovina bylinná ( korenená) – Už z názvu vyplíva, že je vyrobená z prípadu bylín alebo korenín. Charakter býva ovplivnený množstvom a druhom použitých bylín – korenín. Používajú sa mäta, echinacea, škorica, klinček, muškátový oriešok, chilli, zázvor, pomaranč, bedián, vanilka a mnohé iné. 

Výroba medoviny vzniká fermentáciou medu, vody, živín ( živné soli) a ušlachtilých kvasiniek, poprípade korenín, bylín, ovocných štiav a ovocia. Vyrába sa za studena alebo za tepla, konečné štádium je stáčanie. 

Med skladujeme na čistom, suchom a tmavom mieste v dobre uzavretej sklenenej fľaši. Nie pri teplote vyššej ako 20 stupňov. 

Zdroj Wikipedia