Logo

Orechy patria medzi základné potraviny každej či už svetovej alebo domácej kuchyne. Už naše babičky ich používali do väčšiny sladkých pokrmov na ktoré tak radi spomíname a tiež sú neodmysliteľnou súčasťou každej zdravej výživy.

Orechy su jadra semien ktoré majú väčšinou na povrchu tvrdý obal, no dnes sa už dajú kúpiť všechy orechy zbavené týchto škrupín. Môžeme sa rôzne dočítať, že orechy sú tučné, plné tukov a tým pádom sa z nich priberá. Ano to je pravda, orechy skutočne obsahujú vyššie hodnoty tukov, ale sú pre nás škodlivé a priberáme z nich? PRÁVE NAOPAK!  Orechy obsahujú éterické tuky, bielkoviny, minerály a hlavne nenasýtené mastné kyseliny. Tieto všetky zložky su prospešné k znižovaniu cholesterolu a triglyceridov, taktiež obsahujú dost vlákniny.

Poznáme veľa druhov orechov. Medzi najznámejšie patria mandle, kešu, vlašské , pistácie, lieskové , pekanové, píniové a mnoho ďalších. Schválne som nespomenul arašidy, pretože tie su technicky strukoviny podobne ako fazuľa alebo hrach, no vďaka svojmu výživovému obsahu a vlastnostiam sa jednoducho označujú ako „orechy“. Medzi zaujímavé patrí spomenúť aj to, že pistácie sú semená hroznového  ovocia. 

 

 

Najlepšia konzumácia orechov je v malom množstve a surovom stave hlavne kvôli prírodnej chuti. Existujú rôzne spôsoby prípravy orechov a to už na slano alebo na sladko. V zdravom jedálničku sú väčšinou súčasťou raňajok ako doplnok ovsenej kaše alebo cereálií. Veľmi obľúbené je aj arašidové maslo. Zatiaľ čo na západe je arašidové maslo súčasťou každodennej stravy a jeho chuť je sladko-slaná, u nás sa hlavne preferuje čisté 100% arašidové maslo bez pridania cukru a to napríklad na ochutenie jogurtu a doplnenie potrebných tukov pre telo v prípade diety.