Doteraz sme mali torty, ktorých korene boli v Európe. Pri tejto ľahučkej pani pôjdeme na druhú stranu zemegule, až do ďalekej Austrálie a Nového Zélandu. Pomenovaná je po slávnej baleríne Anne Pavlovej, ktorá v rokoch 1926 a 1929 navštívila v rámci turné tieto krajiny. Šéfkuchár hotela Wellington, kde bola ubytovaná sa inšpiroval jej baletnou sukňou. Sukňu predstavoval krém z našľahaných bielkov ozdobený šľahačkou. Zdobená bola kiwi z dôvodu docielenia zelenej farby kostýmu. Spisovateľ a historik Dr. Andrew Paul Wood, však tvrdí, že torta bola objavená oveľa skôr, už v roku 1800. Nemeckí prisťahovalci, ktorý prišli do Wisconsinu priniesli so sebou recept na tzv. ,,Shaum Torte” penovú tortu. Vo Francúzku ju nazývajú ,, meringue”, v Českej republike ,, beze” a u nás snehové pusinky. Pôvod možno je nepresný, ale receptúra je pôvodná. Jej výzor je jedna veľká nadýchaná pusinka ozdobená ovocím. Základ tvoria našľahané bielka ozdobené kyslím ovocím ( maliny, jahody, čučoriedky, mango, figy… Dnes už existujú aj varianty s amarettom, karamelom, orieškami či čokoládou.
Recept na Pavlovu tortu:
Suroviny:
- 150 ml bielkov (cca. 4 bielky)
- 220 g krupicového cukru
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 2 lyžičky vínneho octu.
Na krém:
- 200ml šľahačkovej smotany
- 250ml mascarpone
- 1 lyžička cukru
- ovocie
Postup:
Trúbu si predhrejeme na 150 stupňov.
Bielka odvážime a vylejeme do misy alebo kuchynského robota. Šľaháme na nízkych otáčkach, kým sa nám po vytiahnutí metličiek nezačnú zo snehu tvoriť tuhé špičky. Potom postupne prisypávame cukor a dôkladne ho zašľaháme do snehu tak dlho, kým nie je pevný a lesklý. Do takto pripraveného snehu pridáme ocot a škrob a zľahka premiešame.
Na plech dáme papier na pečenie a bielkovú zmes naň vrstvíme do polkruhového tvaru, približne v priemere 18 cm. Plech vložíme do trúby a teplotu hneď znížime na 120 stupňov. Pečieme 80 minút, potom trúbu vypneme, ale tortu nevyberáme a necháme ju v trúbe chladnúť minimálne 3 hodiny. Krém pripravujeme z vyšľahanej smotany, ku ktorej pridáme mascarpone a lyžičku cukru.
Vychladnutú Pavlovu tortu presunieme na podnos a opatrne odlúpneme vrchnú škrupinu, tortu naplníme krémom a čerstvým ovocím a škrupiny opäť naukladáme navrch torty. Netrápte sa ak nenájdete pôvodné miesto, Pavlovej torte svedčí elegantná nepravidelnosť.
Správna Pavlova torta je na povrchu krehunká, chrumkavá a vo vnútri skrýva vláčnu penu.
Tipy a triky:
- Nikdy pri pečení neotvárajte dvierka rúry, dezert by vám spľaskol! Po upečení korpus nechajte v trúbe vychladnúť bez otvárania dvierok.
- Odporúčame korpus začať pripravovať večer a nechať celú noc ležať a chladnúť v rúre.
- Na tortu použite bielka z čerstvých vajec, ktoré použite hneď po oddelení od žĺtkov.
- Šľahačku vyšľahajte zvlášť, mascarpone s cukrom tiež zvlášť a nakoniec zmiešajte dohromady.
- Keď torta vychladne, stiahnite ju opatrne z plechu spolu s papierom na pečenie, papier okolo korpusu uvoľnite rukou, chyťte za jeden roh, Pavlovu „usaďte“ na podnos a papier rýchlym pohybom ruky šikovne vytiahnite. Vyhnete sa tak rozlomeniu na dve polovice.
- Ak necháte tortu odležať pár hodín, budete ju môcť perfektne úhľadne nakrájať ako regulérnu tortu. Ak sa do nej chcete pustiť skôr, počítajte s tým, že to bude krásna divočina! Pavlova je krehučká a rada sa rozpadá, ale to je súčasťou jej neopísateľnej, pestrej chuti…
Recept je čerpaný zo stránky:
https://zaujimavosti.net/pikosky-a-lifestyle/clanky/pavlova-torta-lahka-ze-ju-mozu-jest-aj-baletky/