Ľahké nadýchané ako pierko, ktoré môžete použiť na čokoľvek, alebo kombinovať s čímkoľvek. Rôzne plnky, krémy, šľahačky, ovocie či orechy to je piškótové cesto. Známe aj ako biskvitové cesto, zarába sa šľahaním vaječných žĺtkov s cukrom do ktorých sa vmieša múka a sneh z vaječných bielkov vďaka čomu je také ľahké a nadýchané. Používa sa najčastejšie na korpusy, ktoré môžete rôzne zafarbiť. Na upečenie je však potrebná forma. Dnes máme rôzne druhy ako materiálu tak aj tvaru, šírky, dĺžky a výšky. Piškótové cesto je základ mnohých zákuskov. Keďže sa blíži Veľká noc tak Vám dáme zopár tipov na chutné zákusky napríklad punčový rez, veľkonočný baranček a iné.
Punčový rez
Suroviny na cesto:
- 4 ks vajcia
- 4 PL kryštáľový cukor
- 4 PL teplá voda
- 4 PL polohrubá múka
- 1 ks kypriaci prášok do pečiva
- Potravinárske farbivo ružové
Z tohto urobíte jeden korpus. Na punčový rez potrebujeme 3 ks bieleho korpusu a 2 ks ružového. Takže suroviny krát päť.
Punč suroviny:
- 50ml voda
- 500g kryštáľový cukor
- 3 ks pomaranč / vytlačíme z nich šťavu
- 2 ČL punčová aróma
Najlepšie je poliať všetky pláty korpusu
Poleva:
- 3 ks Dr. Oetker
Plnka:
- Marhuľový džem
Postup:
Cukor a vajcia vymiešame do peny, potom pridáme vodu a kypriaci prášok do pečiva. Pri ružovom ceste k vajíčkam pridáme farbivo a potom vyšľaháme do peny a potom pridáme ostatné suroviny. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C cca 20-25 minút.
Punč
Všetky suroviny dáme do hrnca a prevaríme.
Poleva podľa návodu.
Vrstvenie:
Prvé cesto potrieme džemom a potom polejeme punčom. Položíme naň ružové cesto, ktoré tak isto polejeme punčom a takto vrstvíme plát po pláte, ale nezabudnúť pláty otáčať hore nohami, aby lepšie držali. Posledný plát poriadne polejeme punčom a zaťažíme na min. 4 hodiny plechom.
Nakoniec polejeme polevou a necháme stuhnúť.
Dobrú chuť.