Logo

Ľahké nadýchané ako pierko, ktoré môžete použiť na čokoľvek, alebo kombinovať s čímkoľvek. Rôzne plnky, krémy, šľahačky, ovocie či orechy to je piškótové cesto.  Známe aj ako biskvitové cesto, zarába sa šľahaním vaječných žĺtkov s cukrom do ktorých sa vmieša múka a sneh z vaječných bielkov vďaka čomu je také ľahké a nadýchané. Používa sa najčastejšie na korpusy, ktoré môžete rôzne zafarbiť. Na upečenie je však potrebná forma. Dnes máme rôzne druhy ako materiálu tak aj tvaru, šírky, dĺžky a výšky. Piškótové cesto je základ mnohých zákuskov. Keďže sa blíži Veľká noc tak Vám dáme zopár tipov na chutné zákusky napríklad punčový rez, veľkonočný baranček a iné.

Punčový rez

Suroviny na cesto:

Z tohto urobíte jeden korpus. Na punčový rez potrebujeme 3 ks bieleho korpusu a 2 ks ružového. Takže suroviny krát päť. 

Punč suroviny:

Najlepšie je poliať všetky pláty korpusu

Poleva:

Plnka:

Postup:

Cukor a vajcia vymiešame do peny, potom pridáme vodu a kypriaci prášok do pečiva. Pri ružovom ceste k vajíčkam pridáme farbivo a potom vyšľaháme do peny a potom pridáme ostatné suroviny. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C  cca 20-25 minút. 

Punč

Všetky suroviny dáme do hrnca a prevaríme.

Poleva podľa návodu.

Vrstvenie:

Prvé cesto potrieme džemom a potom polejeme punčom. Položíme naň ružové cesto, ktoré tak isto polejeme punčom a takto vrstvíme plát po pláte, ale nezabudnúť pláty otáčať hore nohami, aby lepšie držali. Posledný plát poriadne polejeme punčom a zaťažíme na min. 4 hodiny plechom. 

Nakoniec polejeme polevou a necháme stuhnúť.

Dobrú chuť.