Suroviny:
- 500 g múka hladká
- 4 PL cukor kryštálový
- 1 ČL (do kvásku) cukor kryštálový
- 1 ks vajce
- 2 ks žĺtky
- 300 ml mlieko
- 1/2 kocky droždie
- 4 PL olej
- 3 PL rum
- soľ
Postup:
Z droždia, 1 dcl vlažného mlieka, lyžičky cukru a lyžičky múky si pripravíme kvások. Do misy dáme múku, pridáme vajce, žĺtky, cukor, rum, olej, štipku soli, zvyšné mlieko a kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté 35 minút odpočívať.
Takéto vykysnuté cesto rozváľkame na pomúčenej doske na plát s priemerom 2 cm. Vykrajujeme pohárom kolieska s priemerom 5 cm. Do každej šišky do stredu pichneme prstom a vytvoríme dierku pre džem.
Necháme 15 minút odpočívať.
V hrnci necháme rozpáliť olej a začneme vyprážať. Vždy tou stranou nadol, kde je dierka. Pretočíme. Šišky musia mať peknú hnedú farbu. Necháme odkvapkať na obrúsok tuk a potom natrieme džemom, alebo lekvárom pocukrujeme a podávame.